AUTO BILD България / Lamborghini LM 002: чудовището на Тина Търнър

Lamborghini LM 002: чудовището на Тина Търнър

Само по себе си всяко Lamborghini LM 002 е истинска екзотика. Но този екземпляр е нещо още по-особено - той е принадлежал на рок дивата Тина Търнър, по чието желание е преработен със задвижване на Mercedes


4
юли
2017

Възходите и паденията в нейния живот са легендарни – през 1977 г. рок певицата Тина Търнър (Nutbush City Limits, Private Dancer, Goldeneye) е на 37 години и кариерата и e в дълбок застой. Силно задлъжняла, тя се издържа с пеене по клубове. Да сменим сцената, но не и годината. Състоянието на Lamborghini също не е цветущо. Американските военни търсят нов стандартен високопроходим автомобил за пехотата и тестват прототипа Lamborghini Cheetah – но резултатите са катастрофални. Lamborghini се проваля на скалистия участьк, а на финала – тотална щета. Устойчивостта на каросерията към усукване е недостатъчна, двойното задвижване и превключването на предавките заяждат.

Остарелият V8 на Chrysler под предния капак съвсем определено е най-надеждният агрегат на още недоизпипания предсериен автомобил. През 1977 г. Lamborghini и Тина Търнър имат поне две общи  неща – славно минало и незавидно финансово състояние. Три години и един фалит по-късно новият шеф на Lamborghini, френският индустриалец Патрик Мимран, вижда потенциал за продажби на високопроходим автомобил на  Lamborghini в Саудитска Арабия, в резултат на което „изравя“ от архивите чертежите на Cheetah и поставя на конструкторите дръзкото задание – ние ще построим най-бързия високопроходим автомобил на света! Конструкторите от седалището на фирмата в Сант Агата Болонезе създават едно чудовище с  V12 двигателя от екстремния спортист Countach – 450 к.с.!

Единственият LM 002 с автоматични скорости и превключватели от Mercedes

Максималната скорост е абсурдните за онези години 210 км/ч – по това време един Mercedes 280 GE с с мощност 156 к.с. и достига 160 км/ч, като автомобилът се възприема като предостатьчно мощен. LM 002 успява да достигне до серийно производство едва през  1986 г. Горе-долу по същото време Тина Търнър прави впечатляващо завръщане с хитове като What’s love got to do with it и се влюбва отново – този път в германец, в шефа на EMI- Electrola Ервин Бах . И заживява с него в Кьолн. За сметка на това Lamborghini продължава да понася удари. Продажбите на LM 002 не вървят никак добре. Това, което силно смущава благородните синове на пустинята, основна част от клиентелата, е смешно малкият пробег с едно зареждане въпреки резервоара с обем 290 литра. Това и не бива да ни учудва, защото през шестте двойни карбуратора Weber преминават от 30 до 100 литра бензин на всеки 100 км.

Не отговаря на серийния модел – кожена тапицерия на багажника

Течовете на масло, постоянната миризма на бензин в интериора и омазаните с масло алеи пред дворците може би щяха да бъдат толерирани. Но спуканите цилиндрови блокове на двигателите, парните мехури в бензинопроводите и безбройните смущения в електрическата инсталация в един момент омръзват даже и на добронамерената към екзотичното возило клиентела. През 1992 г. идва краят – след само 301 произведени екземпляра моделът може да се характеризира като провал. Италианците просто бяха изпреварили времето – истинският възход на бързите и луксозни офроуд автомобили идва едва десет години по-късно. Певицата отдавна е хвърлила око на Lamborghini-тo и вече може да си го позвали – тя отново е на върха на славата.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин