Lamborghini Countach: изкушение на четири колела

2012
2016

За много колекционери 70-те години са златният период в автомобилостроенето. Тогава автономно движещите се автомобили са били просто образ от научно-фантастичните комикси, никой не е искал да седи високо в колата си, а за „зелени зони” не е ставало и дума. По-скоро се е говорело за „бикини зони”. В онези време Lamborghini Countach е било като НЛО. Младежите окачат над леглата си постери на суперавтомобила с V12-мотор и апетитни „каки“ и мечтаят един ден да се вмъкнат през вдигащите се високо врати. И до днес Countach остава абсолютна дизайнерска икона, която държи висока цена дори и в по-лошо състояние.

През 1973 г. удари петролната криза – и заради нея автомобилите с висок разход нямаха перспективи за добро бъдеще. Lamborghini обаче не се уплаши от това: Countach, който в същата година отпразнува премиерата си, харчи по 25-30 литра, но беше толкова очарователен със своите „крилати“ врати – че всичко друго оставаше на заден план. Легендарното Lambo използва централно надлъжно разположен двигател – за разлика от Miura, при която моторът е позициониран напречно. За по-добре разпределение на теглото скоростната кутия е разположен пред двигателя и от нея през картера минава вал, който стига до диференциала отзад. В зависимост от версията, работният обем варира от 4 до 5,2 литра – а трансмисията винаги е 5-степенна ръчна.

Подобно на състезателен автомобил, Countach използва тръбна пространствена рама с алуминиеви панели. Някои компоненти на каросерията са от фибростъкло – и благодарение на леките материали обемистата машината (дължина 4,14 м, широчина – 1,07 м) тежи 1400 килограма – много добра стойност за началото на 70-те. Автор на дизайна е Марчело Гандини – същият, който създава и визията на Miura. В историята Countach ще остане преди всичко с трапецовидните си форми и вдигащите се нагоре врати. За първи път Гандини ги поставя на концептуалния Alfa Romeo 33 Carabo през 1968-а. При Lambo те се отварят нагоре и напред – и причината колата да получи точно този тип врати се е дължала не само на атрактивния външен вид, но и на нейната широчина. Отворите, започващи от вратите и преливащи в задните калници, са направени, за да се охлажда моторът. В периода от 1974 до 1990 г. Countach е произведен едва 2049 пъти – и днес цените им могат да надхвърлят 800 000 хил. лева.

Дуо Соuntach-и на аукцион

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин