Lamborghini става електрическо! От 2025 г. – без двигатели с вътрешно горене


23
май
2021

Lamborghini ще електрифицира своята гама от модели. В средносрочен план V12 двигателят ще остане – но като Plug-in-хибрид. Ще има и нов електромобил.

Отговорните лица в Lamborghini и най-вече шефът на отдела за разработка Маурицио Реджиани се противопоставяха на тенденциите за електрифициране на собствените си автомобили-мечти. Реджиани винаги подчертаваше, че Lamborghini безкомпромисно ще продължи да залага на V10 и V12 атмосферни двигатели.

През 2020 г. се появи първото „отстъпление“ с мекия хибрид Sian. Освен това се оказа, че от дълги години съществуват планове за електрифициране на Aventador, топмодела на Lamborghini. С електромотор на предната ос, ревящ V12-атмосферен двигател със средно разположение, двойно задвижване, брутален дизайн и над 1000 к.с. „италианецът“ определено ще впечатлява.

Въпреки електрификацията агрегатът остава V12

Шефът на концерна Херберт Дийс досега отказваше да даде зелена светлина на плановете за електрифициране на наследника на Aventador заради очакванията от малък брой продадени автомобили. Електрическа предна ос, нова автоматична трансмисия с два съединителя, карбоново шаси и други високотехнологични екстри за суперспортния автомобил, който по този начин ще стане електрифициран хиперспортист се струваха прекалено малко за CEO-то. Сега обаче изглежда нещата са се променили.

Завърналият се CEO Щефан Винкелман, междувременно на служба при Audi Sport и Bugatti, със задоволство заяви, че и Lamborghini гледа към електрическо бъдеще: „Стратегията за електрификация на Lamborghini представлява смяна на курса, обусловен от радикално променен контекст.“ Бъдещите модели на Lamborghini с електрически модул ще запазят 12-цилиндровия двигател. Мощността и дизайнът си остават основните ценностни фактори на марката. „Lamborghini означава високотехнологично ноу-хау по отношение на производството на двигатели с превъзходен пърформънс: това ще бъде най-високият приоритет и в бъдеще „, добавя Винкелман.

Електромобилът ще се появи през 2025 г.

Първият модел със зареждане от контакта ще се появи през 2023 г. Ако погледнем портфолиото, то това вероятно ще бъде добре продаващият се SUV Urus. Година по-късно се очаква електрифициране на малката фина гама на марката, тъй като от 2025 г. се цели намаляване на вредните емисии с 50 процента. Освен Plug-in версии на досегашните модели Aventador, Urus и Huracan, от 2025 г. ще има и нов автомобил – с изцяло електрическо задвижване. Според Щефан Винкелман формата на каросерията все още не е определена – възможна е версия на 2+2 местен автомобил по примера на някогашното Lamborghini Espada. Този път с електрическа тяга и поне  1000 к.с.

Марката е символ на върхови постижения по отношение на мощността и динамиката, затова очакванията към първия изцяло електрически модел ще бъдат повече от високи. Централните модули на електрическото задвижване са от Audi. Гарантиран е и техническият трансфер от другата марката от концерна – Porsche, сред които е и зареждането с 800-волтова техника.

Най-голямата инвестиция в историята на марката

Тъй като добрата идея трябва да бъде продадена цветно, от Lamborghini са измислили интересно име за новия си електрически проект: Direzione Cor Tauri. Cor Tauri е най-ярката звезда на съзвездието Телец и е символ на стратегията за електрификация на  Lamborghini. За да накара звездата да свети толкова ярко,  Lamborghini ще инвестира през следващите четири години 1,5 милиарда евро – най-голямата инвестиция в историята на марката.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин