Lamborghini реставрира Miura SV

За 50-ия юбилей на Lamborghini Miura Polo Storico, отделът за класически модели на Lamborghini, с много внимание реставрира Miura SV от 1971 г.

1403
2016

За 50-ия рожден на легендарната Miura SV Lamborghini реставрира екземпляр от модела. Polo Storico, отделът за класически модели на марката, е инвестирал една година в реставрацията на Miura SV. Частите, които не са били налични като резервни, са изработени ръчно. В оригиналния зелен металик колата ще бъде представена на конкурса за елегантност във Флорида (САЩ) още тази година.

Премиера на автосалона в Женева през 1971 г.

Моделът за юбилея е представен официално на изложението в Женева през 1971 г. – но не на щанда на Lamborghini, а на Bertone, при това лично от дизайнера й Марчело Гандини. Хората от Lamborghini са твърде заети с представянето на LP500 – прототипа, предвестник на Countach. Toва, което отличава реставрираната Miura SV от останалите й „събратя“ е фактът, че автомобилът е предсериен.

Предшественик на всички суперспортни автомобили

Когато през 1966 г. Lamborghini представя стандартната Miura, тя маркира истинска революция. Напречно монтираният 3,9-литров V12 е разположен точно зад гърбовете на шофьора и пътника до него – и звучи невероятно. До момента подобно разположение на задвижващия агрегат е било характерно само за моторспорта. С мощност от 350 до 415 к.с. за времето си Miura е един от най-бързите автомобили в света. Преди преработката на каросерията автомобилът е бил изключително труден за каране – и почти неуправляем след 250 км/ч заради своята аеродинамична концепция.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин