Lada Niva Monster: руският отговор на Bronco Raptor

0302
2022

През юли миналата година Lada показа Niva Bronto като най-проходима версия на своя традиционен всъдеход. Класическата платформа на Niva може да бъде използвана още за най-различни преработки – показват го безбройните версии през последните десетилетия. Представяме ви един „германски руснак”.

Един великолепен пример за преработка на Niva е дело на германската фирма ZUBR. Освен това показаната тук Lada се предлага за продажба. Тя не е евтина, но за цената ще стане дума по-късно.

Сравнително малкият по размери всъдеход Niva Monster притежава усъвършенствано окачване и е с повдигнат със 150 милиметра спрямо обикновената Niva, което съответства на клиренс от 235 мм. Макар, че в този случай не може да се мери с новия Ford Bronco Raptor, допълнителната му защита на дъното на автомобила го улеснява още повече извън асфалтираните пътища. Масивните гуми Hankook Dynapro MT и шнорхелът му позволяват да преминава и през дълбоки водни препятствия.

По отношение на външния вид от серийното оборудване не е останало много. По-широките калници приютяват офроуд-гумите, а специални матово-черни брони оптимизират ъгъла на атака. Също така има стойка за резервното колело на задния капак.

Външната част на каросерията е издържана в матово зелено, като има специална лакировка, предпазваща от ръжда и дълбоки драскотини. Кръглите LED-фарове запазват стария дизайн на автомобила, но пък осигуряват по-добра видимост.

За съжаление под капака всичко е запазено в оригинален вид. Признаваме, че човек няма какво толкова да подобри по един архаичен атмосферен 1,7-литров двигател, така че 4-цилиндровият мотор остава с 83 к.с. (61 кВт.) и 129 нютонметра максимален въртящ момент. Трансмисията е 5-степенна механична, а задвижването – на четирите колела.

Тази висококачествено модифицирана Niva в момента е обявена за продажба в Германия – за 88.000 лв. Това разбира се е много за една Niva, но пък предлага една от от най-екстремните оптимизации на предлагания от 1976 г. на пазара „руснак”. Ако желаете други опции или цветове, то хората от ZUBR с удоволствие ще изпълнят желанията ви и ще осигурят една индивидуална Niva. Времето за чакане е 3 месеца.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин