Lada Niva втора ръка: грубоватият руснак

Lada Niva е сред най-евтините нови автомобили. Струва ли си да се купи на старо?

2508
2017

7990 евро – толкова струва чисто нова Lada Niva от неофициален вносител. Ако това ви се струва много за чисто нов истински високопроходим автомобил, може да огледате употребяваните екземпляри. Цените на Lada Niva в движение стартират от 2500 евро. Добре вложени пари ли са това? Да, но само ако купувачът е наясно, че купува олдтаймер, който вече се произвежда в продължение на 41 години. През последните десетилетия от Lada почти не са модифицирали модела.

По-добре е да не подавате много газ в завоите: ABS и ESP просто липсват

Най-сериозният фейслифт бе през 1995 г.: карбураторният двигател бе заменен с 1,7-литров агрегат с впръскване на горивото, новите уреди и седалки се опитваха да създадат повече уют, новите задни светлини позволиха по-нисък товарен ръб. През 2010 г. Niva бе освежена с нови странични огледала, мигачи и ново арматурно табло. Но и до днес липсват всякакви модерни опции по сигурността и комфорта. ABS, централно заключване, електрически стъклоповдигачи? Няма. А и истинските фенове на Niva изобщо не ги искат.

1,7-литровият бензинов двигател с мощност 82 к.с. е сериен, други агрегати не се предлагат. Електрическата инсталация често изнервя с различни проблеми

ВИЖТЕ ОБЯВИ ЗА МОДЕЛА В НАШАТА ОНЛАЙН БОРСА

Те ценят компактната каросерия и катераческите възможности: перманентното двойно задвижване, понижаващите предавки и блокиращият централен диференциал осигуряват феноменална проходимост. Да го кажем накратко: Niva доставя страхотно удоволствие. И то не само заради високите си възможности извън пътя. Особено симпатична и до днес е простотата на ръбестия „руснак“. Който кара този автомобил, ще чувства необичайно близък контакт с механиката. Която обаче се износва доста бързо при често шофиране извън пътя, най-късно след 100 000 км ще трябва да се погрижите за доста ремонти. Работата е ясна: освен на ловците и горските Niva е любима и на страстните фенове на офроуда, които изпитват слабост към олдтаймерите.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин