Lada 4×4 Urban: за волни ездачи

3007
2019

КУРИЕРЪТ, когото срещаме по време на снимките в Хамбург, ни говори на неразбираем език. По едно време се досещаме, че това е руски, а младежът ни е помислил за негови сънародници. Той се усеща, казва няколко думи на немски, сочи към Lada 4×4 Urban и казва: „Най-добрият руски експорт.“ От 43 години Lada произвежда на река Волга 4×4, който навремето се казваше Niva.

Локвата може да е с дълбочина 65 см. Перманентно двойно задвижване, блокаж на средния диференциал и понижаващи предавки

Преди известно време жителите на големите градове в Германия откриха модела. Като моден аксесоар за юпита. А тъй като и юпитата имат семейства, сега вече се предлага и специална дълга версия на Urban. Произведена с руски прагматизъм: в средата на каросерията просто са заварени парчета ламарина и готово. Може би не изглежда елегантно, но по този начин Lada разполага с пет врати и е с 50 см по-дълга – сега моделът се простира на 4,14 метра. Това не улеснява маневрирането. Диаметърът на завой е почти като на тролей – 13 метра.

Бензинов мотор с 83 к.с., тук допълнително с газова уредба. Отговаря на норма Eвро 6d-Temp

Иначе серийното оборудване на Urban включва лакирани брони, 16-цолови алуминиеви джанти и някоя друга техническа екстра: електрически стъклоповдигачи, електрически странични огледала и отопление на седалките. На кого обаче му трябват подобни неща? Обективно погледнато, Lada 4×4 не е добър автомобил. В края на краищата се произвежда почти без промяна от 1976 г. Но пък ви успокоява. Без значение дали искате, или не. Започва още преди да сте потеглили. Сутрин пътуването до детската градина протича по следния начин: отключване на предна дясна врата. Прокарвате ръка покрай средната колона и дърпате бутона на задната дясна врата. Затваряте и заключвате предна дясна врата. Отваряте задната дясна врата, синът ви сяда вътре, а после натискате надолу бутона. Синът ви пита „Татко, какво правиш?“ Бащата си мисли: разглезен е и е свикнал само с дистанционно отключване на вратите. Затваряте задна дясна врата.

Огромни превключватели с лостчета, няма въздушна възглавница, скоростен лост, много шумна вентилация – да караш автомобил като през 1976

Отключвате шофьорската врата, отваряте я и сядате вътре. После задържате ключа до имобилайзера, докато се чуе звук. „Нещо изпиука“, казва синът ви. Сега вземате ключа (не този за вратите, а другия) и го пъхате в ключалката на запалването. Вече можете да потегляте. По пътя към детската градина синът ви вика отзад. „Тате, двигателят е много шумен! – И после добавя. – Не карай толкова бързо!“ Скоростомерът показва 50. Ако двигателят се чува много силно, то включете парното. След това изобщо няма да чувате разполагащия с 83 к.с. мотор. Е, поне в купето ще се стопли. А нашите сърца също предстои да бъдат стоплени по време на това пътуване из града.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин