Kuga: значимият Ford


28
юли
2020

ЕСТЕСТВЕНО FOCUS Е ТЯХНАТА ГОРДОСТ. А най-добре продаваният Ford в Европа е Fiesta. Ако погледнете обаче в перспектива, както хората от Кьолн, ще се сбогувате с приоритетите. Тъй като благодарение на глобалната тенденция към SUV-овете, Kuga и американският му близнак Escape се превърнаха в най-значимите модели. Затова създателите са оборудвали подобаващо в техническо отношение третото поколение на бестселъра и на цена от 53 800 лв. са направили изцяло нов SUV, който кара VW Tiguan да изглежда направо поостарял.

Базиран на платформата на актуалния Focus, Kuga е не само с девет сантиметра по-дълъг, но с междуосие от 2,71 м (плюс 2 см) и дължина 4,61 м предлага значително повече място за пасажерите и техния багаж – още повече, че и задните седалки се регулират по дължина. С по-ниския си покрив моделът изглежда по-добре и по-втален от досега (не е толкова тежък), а четирите сантиметра по-голяма широчина също му отиват доста. Спорт – важи не само за формите, но и за пътното поведение. Благодарение на новата платформа моделът е по-лек и по-здрав в сравнение с досега, окачването и управлението са по-прецизни. В тази лига никой освен Ford не предлага толкова тясна връзка между водач и пътна настилка. Най-вълнуващият вариант е Plug-in, с който клиентите на Ford за първи път могат да се движат електрически с подобаващ стил. За целта в Кьолн са комбинирали 2,5-литров бензинов двигател и електрическа машина, като системната мощност е 225 к.с.

Във Ford определено действат: по-малък брой бутони, ясно структурирани менюта, добро качество

Капацитетът на батерията е 14,4 кВтч, което е достатъчно за изминаването (електрически) на 56 километра. На практика това означава, че можете да преминете на ток през цяла София и да минете през половината околовръстно шосе, без да се намесва бензиновият мотор. С фино натискане на педала на газта Kuga не само потегля електрически, но и ускорява без бензиновия агрегат до 135 км/ч. От Ford могат да бъдат изключително горди…

Който иска да бъде красив, трябва…? Не, минимум 405 литра товарен обем са напълно достатъчни

Какво ни харесва и какво – не

Новият дизайн е успешен, порасналият формат – подходящ. Plug-in версията ни се понрави с голям електрически пробег и добри динамични характеристики. Цената й от 76 000 лв. също е спортна.

ИЗВОД

Не е задължително винаги да е Tiguan. Актуалният модел на Kuga просто беше доста блед, за да бъде истинска алтернатива. Сега това е радикално променено – третото поколение не само наваксва, но и изпреварва.

Разпознавателен знак за Plug-in: капак на буксата за зареждане отляво. Предлагат се и версии с мек хибрид

Ford Kuga 2,5 л Plug-in-Hybrid

Двигател 4 цилиндъра, турбо, отпред напречно • Работен обем 2488 см3 • Мощност 165 кВт (225 к.с.) при 5500 об/мин Макс. въртящ момент 200 Нм при 4500 об/мин • Задвижване предно/CVT-трансмисия • Д/Ш/В 4614/1883/1658 мм • Тегло (празен) 1844 кг • Багажник 405–1481 л 0–100 км/ч 9,2 сек • Макс. скорост 200 км/ч • Разход 1,4 л А95Н • Емисии CO2 32 г/км • Цена от 76 000 лв.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин