Kia XCeed с обновен дизайн, подобрени технологии и мощна GT-line версия

1807
2022

Допълнителен принос към безопасността, който NSCC предлага при новия XCeed, е функцията за завой NSCC-C, която използва навигационните данни, за да съобрази при необходимост скоростта на движение с предстоящите завои по маршрута и да гарантира безопасното им преминаване. След това системата автоматично възстановява зададената скорост.

Асистентът на Kia за избягване на потенциалните опасности в „сляпата зона” в полезрението на водача BCA (Blind-spot Collision-Avoidance Assist) работи съвместно със системата за предупреждение за потенциален удар в сляпата зона BCW (Blind-spot Collision Warning). Използвайки данни от разположените в задната броня сензори, BCA предприема превантивни мерки за гарантиране на безопасността в случаите, в които водачът започва маневра за смяна на лентата при наличие на друго, невидимо за него превозно средство в „сляпата зона”. Наред със звуковите и  визуалните сигнали, подавани от BCW, системата BCA прилага целево спирачно усилие върху колелата от противоположната на посоката на маневрата страна на автомобила, с което го насочва обратно в първоначалната лента.

Създадена за защита на всички пътници в автомобила, системата за предупреждение за сънливост или загуба на концентрация при водача DAW+ (Driver Attention Warning Plus) следи маниерите на шофиране и поведението на водача, за да създаде модел на характерните тенденции и начини на шофиране. При установяване на нередности или сериозни отклонения в този модел, които биха могли да произтичат от преумора или разсейване на водача, системата издава предупреждение с визуални и звукови сигнали – на екрана на арматурното табло се появява икона с чаша кафе, придружена със звуково напомняне към водача, че шофира небрежно или трябва да помисли за спиране за почивка.

Асистентът за избягване на сблъсък с напречно движещи се отзад превозни средства RCCA (Rear Cross-Traffic Collision-Avoidance Assist) цели да улесни водача в ежедневните маневри. Системата използва данни от сензорите в задната броня и видеокамерата за обратно виждане, за да осигури на водача по-добра видимост и преценка на обстановката зад автомобила при маневри за излизане от мястото за паркиране на заден ход. При сигнал от сензорите, системата предупреждава водача за наличие на приближаващи отляво или отдясно участници в движението още преди те да попаднат в полезрението му. Ако водачът не реагира, системата спира автоматично, за да избегне сблъсъка. Маневрите при паркиране също се улесняват значително от интелигентния асистент при паркиране SPA (Smart Parking Assist), който използва множество сензори за подпомагане на паркирането в тесни пространства.

Допълнителните функции за безопасност при новия XCeed включват функцията за предупреждение за челен сблъсък FCW (Forward Collision Warning) с разпознаване на автомобили и пешеходци, интелигентната функция за предупреждение при ограничение на скоростта ISLW (Intelligent Speed Limit Warning), асистентът за поддържане на лентата за движение LKA (Lane Keeping Assist), асистентът за следване на лентата (Lane Following Assist), асистентът за шофиране по магистрала HDA (Highway Driving Assist) и асистентът за управление на дългите светлини НВА (High Beam Assist).

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин

ƒ