Kia XCeed с обновен дизайн, подобрени технологии и мощна GT-line версия

1807
2022

Вместо с конвенционалния хидравличен способ, механичната трансмисия при новия XCeed се управлява с интелигентната система iMT, която работи по чисто електронен път и е напълно интегрирана в задвижването EcoDynamics+. Системата iMT оперира съвместно със стартер-генератора (MHSG) на mild хибридната система и изключва автоматично двигателя с вътрешно горене, когато автомобилът се движи по инерция. В режим на движение „Eco“, който при XCeed се включва по подразбиране, системата позволява и кратки периоди на движение по инерция с изключен ДВГ при скорост до 125 км/ч с плавно и неусетно рестартиране в момента, в който водачът натисне педала на газта, спирачката или съединителя. Така системата MHEV допринася за цялостното съкращаване на разхода на гориво на модела и намалява емисиите на CO2 с около 3% в условия на реално пътно движение.

В новия XCeed отново се предлага и високоефективната възможност за plug-in хибридно задвижване (PHEV) – модерна система, която съчетава литиево-полимерна батерия с капацитет 8,9 кВтч, тягов електродвигател с мощност 44,5 кВт и ефективен 1,6-литров четирицилиндров GDI двигател „Kappa“. В комбинация с 6-степенна трансмисия с два съединителя (6DCT), системата PHEV изпраща към предните задвижващи колела мощност до 141 к.с. и въртящ момент в размер на 265 Нм, а водачът може да разчита на електрически пробег от 48 км или 60 км в условия на градско движение. Това е напълно досататъчно за покриване на повечето ежедневни отсечки и кратки пътувания до работното място на изцяло електрическа тяга.

6-степенната механична предавателна кутия се предлага при версиите с 1,0- и 1,5-литрови бензинови двигатели, както и при 1,6-литровите дизелови версии, докато 7-степенната трансмисия с два съединителя може да се съчетае по избор с 1,5-литровия T-GDi, 1,6-литровия T-GDi или с 1,6-литровия дизелов двигател. Plug-in хибридният 1,6-литров вариант на XCeed се предлага само в комбинация с 6-степенна трансмисия с два съединителя.

Teхнологии

Високотехнологични инфоразвлекателни системи и решения за свързаност 

Усъвършенстваната гама от високотехнологични системи за инфоразвлечения, свързаност и безопасност при новия Kia XCeed гарантира, че моделът остава един от най-богато оборудваните автомобили в своя клас. Всички тези функции и удобства са насочени към повишаване на безопасноста и намаляване на стреса за водача и пътниците, гарантирайки спокойствие и лекота зад волана.

Навигационната система с 10,25’’ сензорен екран при новия XCeed включва стандартна Bluetooth функция с възможност за едновременно свързване на две мобилни устройства. Част от стандартното оборудване на новия модел е и смартфон интеграцията чрез Android Auto и Apple CarPlay като в зависимост от конкретното ниво на оборудване, водачът и неговите спътници в XCeed могат да избират между аудиосистема с дигитален радиоприемник DAB и екран с диагонал 5,0’’ или система с 8,0’’ сензорен дисплей и безжична смартфон интеграция с Android Auto и Apple CarPlay.

Водачите могат да изберат и напълно дигиталния блок на контролните прибори Supervision с 12,3’’ екран, който използва редица нови графични профили на показанията, които се променят в зависимост от избрания режим на шофиране – „Eco”, „Normal” или „Sport”. Цифровият екран с висока разделителна способност от 1920×720 гарантира изключителна яснота и прецизност на показанията на скоростомера и оборотомера, докато многофункционалният дисплей се ползва за инструкциите по маршрута на навигационната система, информация от аудиосистемата, подробни данни за пътуването, предупреждения от диагностичната система на автомобила, както и за съобщения, свързани с различните системи за активна безопасност и асистенция на водача.

Новата функция „Sports” гарантира, че водачът и неговите спътници никога няма да пропуснат представянето на любимите си отбори. Резултатите на живо и акцентите от мачовете се актуализират всяка минута и се показват на централния екран, където всички пътници могат да ги следят. Информацията може да бъде персонализирана с добавяне на любими отбори към списък за бърз достъп и може да дава информация за текущото класиране в съответната лига, както и дали шампионатът в даден спорт е в активна фаза или  извън сезона.

Новият XCeed предлага и предимствата на най-новата версия Kia Connect –  модерна система за свързаност, която осигурява постоянна връзка на водача с околния свят, предоставяйки му ценна информация на сензорния екран на арматурното табло или чрез приложението Kia Connect. Kia Connect използва собствена eSIM карта за пренос на мобилни данни по време на път и така осигурява удобен достъп до услугите от гамата Kia Live на екрана на инфоразвлекателната система. Актуализираната в реално време информация включва данни за пътнотранспортната обстановка, прогноза за времето, интересни обекти (POI) по маршрута и подробна информация за свободните възможности за паркиране (включително цени, местоположение и актуални свободни места). Водачите могат да използват възможностите на Kia Connect, за да планират предварително своите пътувания, да изпращат данни за маршрути към навигационната система в автомобила чрез своя смартфон преди пътуване, както и да откриват местоположението на своя автомобил – изключително удобство за големи паркинги или непознати улици.

Най-новият вариант на Kia Connect добавя функцията за създаване на индивидуален потребителски профил. Тя дава възможност всеки клиент да създаде по два персонализирани профила и чрез Kia Connect да запамети в облака своите предпочитания и настройки за различни функции и системи в автомобила, както и да прехвърли  желаните от него настройки от един автомобил към друг.

Сред другите функции и системи, насочени към повишаване на комфорта и удоволствието от пътуването са аудиосистемата JBL Premium с технология Clari-Fi, двузоновата климатична инсталация, външните огледала с отоплление, електрорегулиране и сгъване, отоплението на волана и челното стъкло, както и системите за отопление и вентилация на предните и за отопление на задните седалки. Новият XCeed предлага USB C портове на предните и задните места, като възможността за бързо зареждане подобрява допълнително удобството по време на път.

Безопасността и спокойствието са част от стандартното оборудване

Оборудването на новия Kia XCeed включва богата гама от активни системи за безопасност и асистенция на водача, които осигуряват максимално спокойствие и защита. Интелигентният круз контрол SCC (Smart Cruise Control) е надграден със свързана с навигационната система допълнителна функция. NSCC (Navigation-assisted SCC) се възползва от запаметените в навигационната информация данни за ограниченията на скоростта в съответния участък от маршрута и в режима Auto-set автоматично съобразява с тях максималната скорост на движение на XCeed.

В допълнение към функцията Auto-set за автоматичен контрол на максималната скорост, NSCC добавя и „зоновата“ функция NSCC-Z, която намалява скоростта на движение според отбелязаните в данните на навигационната система „зони за безопасност“. След напускане на съответната зона, системата възстановява автоматично предварително зададената от водача скорост на движение.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин

ƒ