Kia XCeed: спортът подмладява (TECT)

2003
2023

КОГАТО KIA XCEED се появи на пазара преди три години, той веднага участва в сравнение на AUTO BILD срещу VW T-Roc – и почти успя да извоюва наградата „Златен волан на AUTO BILD“ за най-добър автомобил под 70 000 лв. Сега от Kia са преработили модела и ако е във вариант с бензинов двигател със 160 или 204 к.с., XCeed за първи път може да се поръча със спортната линия на оборудване GT-Line. Първо да споменем новите съставки, които сега притежава всеки XCeed: ново лого на предницата, задницата и на главината на волана, нови предна и задна брони, променени LED фарове, сега с интегрирани светлини за мъгла. GT-Line в комбинация с 1,6-литровия бензинов двигател с 204 к.с. досега ни бе позната само от Ceed и Pro Ceed. Първото впечатление: в този кросоувър има доста GTI! Спортните седалки са добре оформени, а тази за водача се регулира електрически. Воланът с кожена тапицерия е скосен в долната си част. Таванът в купето е черен, отвън има и хромирани елементи, дъги за покрива и капаци на огледалата. Задните светлини са с 48 LED-модула.

a Зеленото му отива. Корейците са модифицирали задните LED-светлини, а задният дифузьор „блести“ в цвета на автомобила (в зависимост от нивото на оборудване)

Спортът подмладява, казваме, натискаме педала на газта и – леле, как ускорява!
XCeed се предлага като олекотен модел с висока позиция на седене в семейството на Ceed, като е с 4,5 сантиметра по-висок от обикновения модел на Ceed. Качването и слизането стават лесно, позицията на седене е леко повдигната. От Kia са направили стегната настройка на окачването, управлението работи с лекота, а 7-степенната автоматична трансмисия с два съединителя си върши работата чудесно и без придърпване. Този спортен другар е в добра форма. Миналата година от Kia са продали 25 977 броя Ceed, като 40 процента от тях се падат на XCeed.

Дигитални уреди, голям монитор на навигацията и много бутони – харесва ни

Корейците поддържат техниката свежа – на борда (в зависимост от нивото на оборудване) разполагате със система за предупреждение за удар отпред, разпознаване на пешеходци, активен асистент за следене на пътната лента и асистент за поддържане на траекторията на движение в очертанията. Освен това корейците са оборудвали тестовия автомобил с активен асистент за мъртвата зона със система за предупреждение за напречно приближаващи автомобили и функция за аварийно спиране, както и с навигация, която е в крак с времето: страхотна система за гласови команди, услуги на живо. И колко струва това удоволствие? Станало е малко по-скъпо, като базовата версия със 120 к.с. вече излиза минимум 44 490 лв. – с близо 2000 отгоре. Изпробваният от нас бензинов вариант със 160 к.с. се предлага за минимум 47 460 лева, ако искате автоматик, ще трябва да подготвите още 4000. Нашият тестови GT с 204 к.с. на пръв поглед изглежда скъп, но срещу 68 600 лв. получавате почти пълно оборудване. Трябва да добавите само 841 лв. за зелената боя – за да може спортната натура да се забелязва отдалеч.

Удобно качване, достатъчно място за краката и главите

ИЗВОД

Фина шлифовка за победителя: в Kia внимателно са усъвършенствали своя компактен кросоувър. Моделът привлича погледите и му отива. Но XCeed (вече) не е евтин.

Технически данни на Kia XCeed 1.6 T-GDI GT-Linе

Двигател 4 цил., турбо, отпред напречно Работен обем 1591 см3 Мощност 150 кВт (204 к.с.) при 5500 об/мин Макс. въртящ момент 265 Нм при 1500-4500 об/мин Задвижване предно / 7-степ. DSG
Д/Ш/В 4395/1826/1495 мм Тегло (празен) 1421 кг Багажник 426-1378 л 0–100 км/ч 7,5 сек Макс. скорост 220 км/ч Разход (WLTP) 7,1 л А95Н/100 км Емисии (WLTP) CO2 161 г/км Цена от 51 460 лв.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин