Kia Sorento II (Typ XM) от 20 000 лева: За щастие е в гаранция

При второто поколение Kia из основи промени своя успешен SUV Sorento. Но някои от проблемите останаха

0706
2017

ТЕХНИКАТА НЕ Е СЪОБРАЗЕНА С ВИСОКОТО ТЕГЛО

С голямата си внушителна каросерия Sorento II се прави на як високопроходим автомобил, който не може да бъде спрян от нищо. Но това впечатление лъже. Под ламарините се крие проста техника от лек автомобил, която се затруднява от високото тегло. Проблеми на пътя може да предизвикат запушените горивни филтри въпреки редовната им смяна, а при моделите с механична трансмисия – и дефектните съединители. Проблем са и честите течове на масло. Но като цяло надеждността е задоволителна, помагат и седемте години гаранция.

Износване на гумите
Второто Sorento износва гумите си бързо. TÜV и собствениците се оплакват от износване много побързо от обичайното. Причината се крие във високото тегло.

Износване на спирачките
Спирачните накладки страдат от тежестта и са по-скоро малки за теглото на автомобила. TÜV много често имат забележки и към работата на ръчната спирачка.

Ръжда по ръбовете
Антикорозионната защита беше проблем и при предшественика. Първите огнища на ръжда като при тестовия автомобил трябва да бъдат наблюдавани.

Съединител
Той бързо достига до границите
на възможностите си, особено при теглене на ремарке с тегло от максималните 2,5 тона. Досадното е, че версиите с автоматични трансмисии могат да теглят само до 2 тона.

Турбокомпресор
В над 90 процента от всички Sorento II работи създаденият от концерна 2,2-литров дизел с мощност 197 к.с. Той е добър избор, като изключим отделните проблеми с повредени турбокомпресори.

Резервоар
При Sorento от първите години на производството имаше опасност да останете на пътя заради задръстени горивни филтри. Според производителя това се дължало на чужди тела в резервоара.

Извод
Sorento II бе по-добро от предшественика си, но и по-обикновено. И това му струваше успеха в тежката битка с конкурентите. Употребяваните екземпляри са изгодни, но не и безпроблемни. Затова голяма сигурност дава дългата гаранция.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин