Kia Sorento: фейслифт за големия модел на Kia

3011
2023

Във времена, в които мислите за безопасност, надеждност и комфорт заемат основно място в съзнанието на хората, новият Kia Sorento впечатлява с технологични решения, които улесняват ежедневието, допринасят за отговорното шофиране и създават спокойна атмосфера по време на път. Гамата от високоефективни хибридни и plug-in хибридни задвижвания, които ще предложи новият модел, е в унисон с прехода на марката към доставчик на решения за устойчива мобилност.

„Новият Kia Sorento е поредната стъпка на Kia към по-отговорните към околната среда и обществото средства за индивидуална мобилност“, посочи Сьорд Книпинг, вицепрезидент маркетинг и продуктово развитие в Kia Europe. „Богатата гама усъвършенствани функции за безопасност, съчетана със свободата за избор на  високоефективни и електрифицирани системи за задвижване превръщат новия Kia Sorento в идеален автомобил за всички, които търсят безопасно, надеждно и спокойно пътуване.“

Впечатляваща външност на пътя и извън него

Рестилизираният екстериор придава на новия Kia Sorento впечатляващ външен вид на пътя и извън него. Sorento е най-новият модел в гамата на марката, който въплъщава стилистичната философия „Единство на противоположностите” (Opposites United) на Kia и отразява един от нейните основни принципи – „Природна смелост“ („Bold for Nature”) като нагледна демонстрация на красотата в естественото съжителство на модерните технологии и природата.

Kia Sorento се откроява със своя внушителен дизайн, насочен към по-ярка футуристична самоувереност и престижно излъчване. Новото оформление на капака на двигателя в предната част демонстрира усъвършенстван SUV дизайн с по-внушителни обеми и по-отчетливо дефиниран силует. Вертикално ориентираните фарове и дневни светлини с ефект на звезден атлас подчертават прогресивния и високотехнологичен образ на модела също толкова добре, колкото и новата радиаторна решетка с мрежа с триизмерен мотив.

Вертикалната геометрия на светлинната графика на фаровете и задните светлини създават визуална хармония и подчертават решителната, солидна осанка на обновения SUV модел. Плавните светлини на предните мигачи допълват високотехнологичния външен вид, а промененото оформление на долната част на предната броня създава усещане за здравина и увереност. Обновените светлини за мъгла и вертикални въздушни отвори акцентират мощния технологичен имидж на Sorento.

Профилът на модела прави впечатление с нов дизайн на арките на калниците с подобрено триизмерно изпълнение. Новият Sorento ще се предлага и с три нови модела алуминиеви джанти с усъвършенстван дизайн в размери 18”, 19” и 20”. 18” и 20” варианти се предлагат само за модификациите на Sorento с двигатели с вътрешно горене, докато 19” алуминиеви джанти могат да се поръчат при всички варианти на задвижване. Хибридните варианти и ДВГ версиите на Sorento продължават да се предлагат и със 17” алуминиеви джанти.

Задната част на каросерията привлича вниманието с освежената стилистика на светлините с диагонални светодиоди. Вертикалното графично изпълнение с ефект на звезден атлас на задните светлини е постигнато чрез свързването на двата блока и  подчертава последователността и хармонията във външния дизайн на новия модел. Тясната форма на високо разположената трета LED стоп светлина придава първокласно високотехнологично излъчване, докато актуализираното оформление на задната броня и накрайниците на ауспуховите тръби създава усещане за здравина и издръжливост. В същото време широкият, внушителен защитен панел на дъното, допълнен с графичните елементи на черната облицовка, дава своя принос за солидното, типично SUV присъствие на обновения модел.

Три нови цвята за по-голяма свобода на избора

На европейските пазари новият Kia Sorento предлага възможност за избор от 10 цвята на външното лаково покритие на каросерията, сред които и три нови тоналности – Volcanic Sand, Interstellar Grey (познат от EV6) и Cityscape Green (познат от Niro). Ще продължат да се предлагат и разцветките Clear White, Snow White Pearl, Aurora Black Pearl, Silky Silver, Gravity Blue, Steel Grey и Mineral Blue.

Освежен дизайн за максимален комфорт в интериора

Влечатляващото с размерите и пропорциите си вътрешно пространство на Kia Sorento създава усещане за безкраен простор. Широката, хоризонтално ориентирана тема в дизайна е подчертана допълнително от минималистичната светлинна лента на индиректното вътрешно осветление, простираща се открай докрай върху решетката на вентилационните отвори на климатичната инсталация. Това амбиентно осветление се предлага в 64 цвята, а поразителният му ефект личи навсякъде – по панелите на арматурното табло, върху прибора за управление на трансмисията и в облицовките на предните врати. Извитият екран и мултифункционален сензорен дисплей създават високотехнологична, модерна атмосфера в интериора. Приборът за електронно (shift-by-wire) управление на смяната на предавките е оформен по нов начин, а черната облицовка на тавана, металните панели на педалите и панорамният покрив придават на новия Sorento високотехнологичен, съвременен характер.

Sorento е оборудван и с най-новите средства за повишаване на комфорта на пътниците и удобството за водача, сред които нови предни седалки с функция за почивка, ергономична седалка Driver Ergo Мotion за водача с лумбална опора с пневматична камера и електрорегулируеми странични опори, както и допълнитална възможност за оборудване със седалки с функция за запаметяване на индивидуалните настройки. Воланът с облицовка от веган кожа разполага с отопление за студените месеци и дава възможност за електрическо регулиране на ъгъла на наклона по височина и дълбочина. Максимален комфорт за всички на борда осигуряват електрорегулируемите предни седалки с вентилация и отопление, както и отопляемите седалки на втори ред.

Екологично устойчивите решения във вътрешното обзавеждане гарантират балансирана връзка с природата

Със своя перфектен баланс от издръжливи и екологично устойчиви елементи, интериорът на новия Kia Sorento също е ефектно олицетворение на принципа „Природна смелост“ („Bold for Nature”), залегнал в стилистичната философия „Единство на противоположностите” (Opposites United) на Kia. В процеса на обновлението на модела, специалистите на Kia са използвали веган кожа и рециклирани полимери (PET) в новите тапицерии на седалките в цвят Sage Green.

Новата стратегия на Kia по отношение на цветовете, материалите и повърхностите в интериора премахва границата между понятията „екологично устойчив” и „премиум”. Така например, дизайнерите на марката са използвали в интериора рециклиран полимерен текстил (PET), за да гарантират едновременно екологична устойчивост и отлично балансирана връзка с природата. Двойният декоративен шев върху релефната подплата на тапицериите на седалките от друга страна подчертава максимално структурата на облицовките, за да предостави на пътниците още по-ясно усещане за издръжливост и лукс.

В допълнение към новата тоналност Sage Green, клиентите на обновения модел в Европа ще имат повече свобода на избор с два нови, допълнителни варианта на интериорно обзавеждане. Те включват черни кожени тапицерии с нов релефен дизайн и черна естествена кожа напа с релефна повърхност, декоративни шевове и сиви кантове.

По-динамично шофиране благодарение на електрифицираното задвижване

Новият Kia Sorento предлага изключително безопасно, надеждно и комфортно шофиране. Благодарение на своите високоефективни и електрифицирани  задвижващи агрегати, обновеният модел осигурява пътуване с максимална увереност и по-отговорно към околната среда, предлагайки богати възможности за избор на дизелови двигатели, хибридно или plug-in хибридно задвижване.

При Sorento Plug-in Hybrid се използва комбинация от бензинов двигател 1.6 T-GDI и акумулаторна батерия с капацитет 13.8 кВтч, съчетана с шестстепенна автоматична трансмисия (6AT). Версията включва и система за двойно предаване (4WD). Sorento Hybrid комбинира агрегата 1.6 T-GDI с акумулаторна батерия с капацитет 1.49 кВтч и наред със стандартната трансмисия 6AT, дава възможност за избор между предно (2WD) и двойно (4WD) предаване. Освен тези възможности, новият Kia Sorento може да се поръча и с 2.2-литров турбодизелов двигател в комбинация с осемстепенна автоматична трансмисия с два съединителя (8DCT) и избор между 2WD или 4WD задвижване.

Усъвършенствани технологии за по-добро потребителско преживяване

Новият Kia Sorento използва най-новите технологични решения за повишаване на безопасността, надеждността и комфорта на пътуване. Арматурното табло впечатлява с двата интегрирани панорамни екрана – 12,3” сензорен дисплей на  инфоразвлекателната и навигационна система и блокът на контролните прибори пред водача с 12,3” дисплей. Водачът има възможност да следи най-важната за пътуването информация и на 10” head-up дисплей без да се налага да откъсва поглед от пътя. Дигиталното огледало за обратно виждане може да бъде използвано както като традиционно огледало с електрохроматична функция против заслепяване, така и като екран с картина от камерата за следене на маневрите на заден ход и да осигури на водача отлична видимост и безопасност в ситуации, когато обзорът назад е ограничен.

Управлението на инфоразвлекателната система се осъществява чрез многофункционалния  сензорен дисплей и предлага онлайн навигация с включени телематични услуги, гласово разпознаване и Bluetooth свързаност. Климатичната инсталация е двузонова с напълно автоматичен контрол на температурата. Системата е проектирана така, че софтуерните актуализации и новите навигационни карти при обновения модел на Kia да се приемат безжично (over-the-air), с което отпада и необходимостта от посещение на сервизния център.

Новият Sorento предлага и функция за разпознаване на пръстови отпечатъци, която осигурява на водача удобен и безопасен начин за свързване на потребителски профил и стартиране на двигателя. Функцията може да се използва и за активиране на „валет” режим като алтернатива на въвеждането на ПИН код. В оборудването на новия Sorento е включен и панел за безжично зареждане на смартфон, шест USB-C порта за зареждане (по два на всеки ред седалки) и първокласна озвучителна система Bose. Интелигентният ключ дава още повече удобство, а приложението за цифров ключ 2.0 позволява на собственика да използва своя смартфон вместо ключ и така да си спести носенето на още една дреболия в джоба или чантата.

Функцията за прехвърляне на потребителски профил от друга страна позволява на потребителите да запаметят предпочитаните от тях настройки на автомобила с Kia Connect и чрез облака да ги прехвърлят и използват от един автомобил в друг. Това е изключително удобство за клиенти, които често сменят различни оборудвани с Kia Connect автомобили като потребители на автопаркове, услуги за споделено пътуване или семейства с повече от един оборудван с Kia Connect автомобил в домакинството.

С помощта на Kia Connect, водачите на Sorento PHEV могат също така да контролират нивото на заряд на акумулаторната батерия, планирането на маршрута в онлайн навигационната система, синхронизирането на ангажиментите в календарите в Apple и Google и използването на информация в реално време като най-близките зарядни станции, метеорологична информация на живо и съобщения за пътнотранспортната обстановка в реално време.

Усъвършенствани системи за асистенция на водача (ADAS) и мерки за безопасност за максимално спокойно пътуване

Новост в оборудването на този модел на марката са системата за асистирано движение по магистрала HDA 2.0 (Highway Drive Assist 2.0) с функция за смяна на лентата за движение LCA (Lane Change Assist) и системата за наблюдение на зоната около автомобила SVM (Surround View Monitor) с функция за 3D изображение. Системата за предотвратяване на фронтален удар FCA (Forward Collision-avoidance Assist) е усъвършенствана с добавянето на функция за безопасност при маневри и пресичане на кръстовища (Junction Turning and Crossing). Моделът предлага още функция за асистенция в управлението при избягване на препятствия на пътя (Evasive Steering Assist) и предупреждение с активна намеса при смяна на лентата за избягване на сблъсък с приближаващи или движещи се в съседната лента превозни средства.

Новият Sorento предлага и интелигентен круз контрол с навигационни данни NSCC (Navigation-based Smart Cruise Control), асистент за избягване на потенциалните опасности в „сляпата зона” в полезрението на водача BCA (Blind-spot Collision-Avoidance Assist) с функция за избягване на сблъсък с напречно движещи се отзад превозни средства RCCA (Rear Cross-Traffic Collision-Avoidance Assist), асистент за безопасно напускане на автомобила SEA (Safe Exit Assist), система за следене на опасността от сблъсък с автомобили в „слепите” зони BVM (Blind View Monitor), система за дистанционно интелигентно паркиране RSPA (Remote Smart Parking Assist), както и асистента за избягване на удар при паркиране на заден ход PCA-R (Parking Collision-Avoidance Assist Reverse).

Голямо удобство предлага и допълнителната нова функция АСТ (Away Close Tailgate) за автоматично затваряне на капака на багажника, след като водачът напусне зоната на обхват на сензорите зад автомобила.

Sorento е оборудван с до 7 въздушни възглавници – две фронтални въздушни възглавници и две странични въздушни възглавници в предните седалки, две странични въздушни завеси със сензор за преобръщане, нова въздушна възглавница за защита в областта на гръдния кош на пътниците от втори ред седалки и централна въздушна възглавница между предните седалки. Последната е ново допълнение към мерките за безопасност, което осигурява допълнителна защита на водача и пътника на предната седалка, предотвратявайки опасния контакт на главите им по време на сблъсък.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин