Kia Seltos: има ли шансове в Европа този малък SUV?


23
мар.
2020

В Индия още има класически седани – както по улиците, така и в шоурумовете на автомобилните вносители. В страната обаче уверено „настъпват“ и кросоувърите – защото и индийците оценяват по-високата позиция на седене и престижа, който SUV-овете излъчват. Няма съмнение, че тази „порода“ има бъдеще в Индия. Непознатият в Европа Hyundai Creta вече пожъна успех на огромния пазар – а сега KIA иска да повтори този успех с базирания на същата платформа Seltos.

Mного място и седалки с вентилация

В сравнение със своя „събрат“ по техника Seltos е с 45 мм по-дълъг, с 20 по-широк и с 45 по-нисък. А към междуосието са добавени 2 см. Така в директно сравнение Kia изглежда по-динамична и по-спортна, като предлага достатъчно място и отзад. А за Индия това е важно – тъй като тук човек рядко пътува сам в колата. Несъмнено интериорът с 10,25-инчов дисплей на инфоразвлекателната система и с вентилирани седалки ще намери приятели и в Европа. Връзката с Apple CarPlay и Android Auto е безпроблемна, а гласовото управление на английски е с типичния за Индия акцент – много приятен детайл. Система от камери с 360-градусов обзор, паркинг сензори, Full LED фарове и кожени седалки могат да бъдат поръчани като екстра. Базовата цена е 989 000 рупии (ок. 25 600 лв.), като в нея са включени климатик и мултифункционален волан.

Seltos е малко по-дълъг и по-нисък от своя събрат Hyundai Creta – и затова изглежда по-спортно.

Kia Seltos е комфортна и с качествена изработка

Нашият тестови автомобил с 1,5-литров дизел (115 к.с.) и 6-степенна ръчна трансмисия съвсем не отговаря на „дяволските“ претенции, с които Kia го представя в рекламното послание. Окачването е ориентирано в много по-голяма степен към комфортно придвижване, отколкото към спортна атака на завоите, но с него каросерията определено не става прекалено нервна след преминаване на много дупки една след друга. А липсата на трополене по лоша настилка доказва, че в Индия времето на „евтинджосите“ е отминало.

Технически данни на Kia Seltos

Двигател: 4-цил. дизел Работен обем: 1493 куб.см Макс. мощност: 115 к.с. (85 кВт) при 4000 об/мин Макс. въртящ момент: 250 Нм при 1500-2750 об/мин • Задвижване: предно, 6-степ. ръчна трансмисия • Дължина/широчина/височина: 4369/1801/1600 мм • Обем на багажника: 433 л • Цена: ок. 40 000 лв.

Окачването се справя добре и по лоша настилка, интериорът не скърца.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин