Kia Optima: за спокойни характери

Kia обещава за новата Optima повече пространство, комфорт и асистенти. При първия тест с модела от среден клас открихме най-вече повече спокойствие

0802
2016

ПОВЕЧЕ СПОКОЙСТВИЕ? Какво значи това? Дизеловият двигател е почти без промени, същият като при предшественика! Много просто: с помощта на по-добра шумоизолация инженерите са успели да научат 1,7-литровия 4-цилиндров агрегат да шепне. Когато се движите със скорост 100 км/ч по междуградски път, ще чувате шума на гумите, но не и двигателя. При бързо ускоряване се долавя типичното за дизелов агрегат мъркане, но винаги в рамките на спокойния тон, който очакваме от един модерен седан от среден клас. При 141 к.с. (вместо досегашните 136) от автомобил с дължина 4,85 метра не можете да очаквате динамични характеристики като на спортна кола, но мощността е напълно достатъчна. Производителят обеща, че Optima ще достигне 100 км/ч за десет секунди и ще развие максимално темпо от 195 км/ч. Нека погледнем на нещата от положителната страна: да караш Optima е успокояващо, като нервността остава навън.

Не е изненада: високи технологии в кокпита. Днес автомобилите от среден клас са щедро оборудвани

Не е изненада: високи технологии в кокпита. Днес автомобилите от среден клас са щедро оборудвани

За целта допринася и автоматичната DSG трансмисия с мекото си превключване. Големите, стегнато тапицирани седалки са много удобни, а отзад по-високите пасажери могат без притеснение да опънат краката си. Новото спокойствие се дължи и на окачването. Посредством бутон на централната конзола водачът може да избира между спортна стегнатост – тази настройка не подхожда на голямата Kia – и меко возене, при което Optima леко се поклаща и полюшва при преминаване през неравности. Напречните фуги, късите грапавини, дупките и капаците на канали малко разтърсват голямата лимузина на Kia. Това, разбира се, леко нарушава спокойствието в Optima. Иначе на борда има цяла армия от асистенти. Те се намесват, когато има нужда: асистент за аварийно спиране с функция за разпознаване на пешеходци, асистент за запазване и за смяна на пътното платно, система за предупреждаване при странично приближаващи се превозни средства. Освен това имате адаптивни светлини за завой, асистент за дълги светлини и система за разпознаване на пътни знаци. Доста успокояващо. Също както и цените заедно със седемте години гаранция: Optima стартира от 43 980 лева, а 63 990 лева струваше претъпканата с екстри тестова кола.

На лов за мощност: пет допълнителни „кончета“ и 141 вместо 136 к.с.

На лов за мощност: пет допълнителни „кончета“ и 141 вместо 136 к.с.

Извод

Новата Kia Optima не е автомобил чудо. Но пък е приличен модел, който няма да ви изнервя. Който иска да стигне удобно и спокойно от точка A до точка Б, без да дава много пари, нека се насочи към корейския автомобил от среден клас.

Технически данни: Kia Optima 1.7 CRDi

4-цил., турбомотор, отпр. напр. • работен обем 1685 куб. см • мощност 104 кВт (141 к.с.) при 4000 об./мин • макс. въртящ момент 340 Нм при 1750 об./мин • макс. скорост 195 км/ч • 0–100 км/ч за 11,0 сек •предно задвижване/7-степ. трансмисия с два съединителя • обем на резервоара 70 л • Д/Ш/В 4855/1860/1465 мм • обем на багажника 510 л • собствено тегло 1605 кг • разход на гориво 4,4 л дизел/100 км • вредни емисии CO2 116 г/км • цена 63 990 лева

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин