AUTO BILD България / Kia Niro, Mitsubishi Outlander PHEV и Toyota RAV4 Hybrid: SUV и хибридно задвижване – подхождат ли си?

Kia Niro, Mitsubishi Outlander PHEV и Toyota RAV4 Hybrid: SUV и хибридно задвижване – подхождат ли си?

Обикновено SUV-овете и кросоувърите са със задвижване с дизелов мотор. Предлагаме ви алтернатива – под формата на три модела


2
ян.
2017

МОЩНИ, БЪРЗОУСКОРЯВАЩИ и преди всичко икономични – модерните дизелови двигатели са нещо като стандартно задвижване за тежките SUV-ове. От една страна, обаче някои не са доволни от култивираността на дизелите, а от друга – бъдещето им е малко неясно заради зачестилите напоследък скандали. Бензиновите агрегати в SUV-овете са малко тромави и прекалено лакоми.
Точно в тази ситуация на хоризонта се появяват хибридните задвижвания, тоест автомобили, които имат двигател с вътрешно горене и електромотор. Хибридът обаче не е еднозначно понятие. В новата Kia, в Mitsubishi и в Toyota работят три различни системи – коя от тях е най-добрата?

Mitsubishi е единственият модел в теста, който може да бъде зареждан от станция за бързо зареждане или от вкъщи, като за целта са ви необходими пет часа. С напълно заредена батерия успяхме да постигнем електрически пробег от 40 км. Този пробег е част от 100-те километра за средния разход на гориво, затова от Mitsubishi посочват само 1,8 л/100 км. Нашата тестова отсечка обаче е с дължина 155 км, което доведе до среден разход от 7,4 л – повече от 300 процента отклонение от данните на производителя. Хибридната система се състои от 2-литров бензинов агрегат със 121 к.с., един електромотор на предната ос и един на задната – всеки с по 60 кВт (82 к.с.), акумулаторната литиево-йонна батерия е с капацитет 12 кВтч, а трансмисията е едностепенна.
Пионерът сред хибридите Toyota се отказва при актуалния RAV4 от техника Plug-in, с което спестява тегло и разходи. Така RAV4 няма изцяло електрически пробег – само при движение в квартала с 30 км/ч или при маневриране. Хибридната му система се състои от 2,5-литров бензинов двигател със 155 к.с., при версията с 4х4 комбиниран с електромотор със 105 кВт (143 к.с.) на предната ос и електромотор с 50 кВт (68 к.с.) на задната ос. Никел-металхидридната му батерия е с капацитет от 1,59 кВтч, а трансмисията – планетарна.

Дизайнът на Kia е модерен – това важи и за приличния и изчистен кокпит с безпроблемно управление. В ниво ТХ оборудването включва JBL аудиосистема, навигация и 8-инчов дисплей – на него се изобразява енергийният поток на хибридната система.

За разлика от двата големи SUV-а Kia Niro е нещо средно между компактно комби, ван и SUV, тоест класически кросоувър. Задвижването му се състои от 1,6-литров бензинов агрегат със 105 к.с., електромотор с 32 кВт (44 к.с.), литиево-йонна полимерна батерия с капацитет от 1,56 кВт и 6-степенна автоматична трансмисия с два съединителя.

МЯСТО? И ТРИТЕ МОДЕЛА  ИМАТ ДОСТАТЪЧНО

Въпреки че Kia (4,36 метра дължина) е значително по-компактна от Toyota (4,61 м) и преди всичко от Mitsubishi (4,70 м), „кореецът“ предлага щедро място дори и на задната седалка. Единствено вместимостта на багажника (427 до 1425 л) е по-малка. Mitsubishi побира от 463 до 1602 литра, а Toyota дори от 501 до 1633 литра. RAV4 също разполага с доста място отпред и с почти разточителна задница, като тук дори можете да настроите и наклона на задните облегалки. В също толкова просторното Mitsubishi ни изнервя фактът, че шофьорската седалка не се регулира достатъчно назад. Така по-високите водачи седят неудобно.

Mitsubishi Outlander: LED задни светлини и малко хром по задницата. Привлекателен кокпит, серийна навигация със 7-инчов дисплей. Mitsubishi може да бъде зареждан на станция за бързо зареждане или у дома.

КОМФОРТ? MITSUBISHI ИЗПРЕВАРВА ОСТАНАЛИТЕ

С изключение на гореспоменатото Outlander е отличник на тема комфорт. Той вози меко до люлеещо и е най-тихият модел в теста. За разлика от този в Toyota бензиновият двигател остава на заден фон, като изглежда целият автомобил има много добра шумоизолация. В RAV4 е значително по-шумно. Макар и да остава тих при движение в градски условия или по спокойни междуградски пътища, при висока скорост на магистралата агрегатът ръмжи доста силно. Потенциал за подобрение има и в малко стегнатото окачване. Kia също вози доста стегнато, което внася неспокойствие при движение върху лоши пътни настилки. „Кореецът“ обаче предлага най-добрите седалки в теста, големи и стегнато тапицирани, с добра позиция на седене, която се настройва без проблеми.

ТЕМПЕРАМЕНТ? KIA ПЕЧЕЛИ

Kia има системна мощност от скромните на пръв поглед 141 к.с., но това не е всичко. Разликата тук идва от 6-степенната автоматична трансмисия с два съединителя. Тя превключва сравнително бързо и директно. И така въпреки по-малката си мощност Niro се усеща като по-пъргавия автомобил, който се управлява по-добре и по-бързо от RAV4 или Outlander. Mitsubishi разполага с най-голямата мощност в теста и от място притежава най-силната тяга, но с увеличаване на темпото енергията намалява, а максималната скорост е ограничена на (само) 170 км/ч. С теглото си от 2 тона моделът се придвижва по-скоро тромаво в сравнение с конкурентите си. Или нека го кажем уютно – спокойното пътуване също си има своя чар. Toyota е най-бърза тук по измерени показатели – това обаче не се усеща много. Начинът на функциониране на зрялата хибридна система с планетарна трансмисия постоянно ни дава усещането за безстепенната CVT предавателна кутия: ако бързате, бензиновият двигател се включва бързо и шумно, но темпото се увеличава със забавяне. Освен това 4-цилиндровият агрегат работи доста шумно – затова човек предпочита да се движи по-бавно и по-спокойно. До скорост 100 км/ч всичко е наред и в автомобила цари тишина.

Toyota RAV4 Hybrid: задницата на хибрида е с характерни чупки и нисък товарен ръб: само 67 сантиметра. Кокпитът е малко разхвърлян, мултимедийната система Toyota Touch със 7-инчов тъчскрийн е серийна, навигационната система се доплаща. На монитора с красива графика се изобразява енергийният поток.

РАЗХОДИ? KIA Е ВПЕЧАТЛЯВАЩА

RAV4 с хибридно 4х4 задвижване се предлага за 69 950 лв., като оборудването му е богато, но не толкова широкообхватно колкото при Kia и Outlander. Много добре оборудваният Mitsubishi Outlander Plug-in хибрид струва от 98 990 лв. – разбира се, с пет години гаранция. Много добре, но Kia предлага седем години и това не е всичко: за хибридния Niro корейците искат от 45 960 лева (в топнивото – почти 60 000 лв.). А с разход от 5,5 литра Niro харчи значително по-малко от двата си конкурента. 7,4 литра бе разходът на Mitsubishi, а 8,4 литра – този на Toyota.

ИЗВОД: ПОБЕДА ЗА НОВИЯ ХИБРИД НА KIA

ИНТЕРЕСНИ АВТОМОБИЛИ – такива са всички три модела в теста. Mitsubishi ни се понрави с възможностите си за зареждане и електрическия пробег, Toyota – с интелигентното хибридно задвижване. Най-модерна е обаче концепцията на Kia: много място, икономична хибридна система, ниски разходи.

 

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >