Kia EV9 – революционен SUV с прогресивен дизайн и автентичен характер

1503
2023

Днес Kia Corporation представи първите официални изображения на екстериорния и интериорен дизайн на Kia EV9 – първият електрически SUV флагман на марката с три реда седалки, който хармонично съчетава смелия стил и изтънчена елегантност във външния дизайн и оформлението на интериора. Kia EV9 е значима стъпка напред по пътя към трансформиране на компанията в доставчик на решения за екологично устойчива мобилност.

Смелото и уверено присъствие на EV9 е вдъхновено от философията „Единство на противоположностите” („Opposites United“) в дизайна на Kia, която оползотворява творческия потенциал, породен от контраста между различните качества на естествената природа и модерния живот, за да ги обедини в единно и хармонично цяло.

„Kia EV9 прави революционна стъпка с цел да промени стандартите по отношение на дизайна, свързаността, функционалността и отговорността към околната среда“, отбеляза изпълнителният вицепрезидент и ръководител на Глобалния дизайнерски център на Kia Карим Хабиб. „Kia EV9 е продукт, който предоставя на клиентите изключително високо качество и нова електрозадвижвана алтернатива, осигуряваща свежа различна гледна точка към сектора на семейните SUV автомобили. Това е нов тип автомобил, който осигурява непосредствено преживяване и отличен комфорт не само за водача, но и за всички пътници чрез новаторски подход в оползотворяването на пространството, технологиите и дизайна.“

Екстериор – нови насоки за дизайна на бъдещите електрически SUV модели

Водени от философията „Единство на противоположностите” („Opposites United“) в дизайна на марката, стилистите на Kia се стараят да създават автомобили с нетрадиционна форма и привлекателна външност. Особено впечатление в тази насока прави влиянието на основния принцип ‘Bold for Nature’, който вдъхновява съчетаването на елементи от природата и материалния свят, и играе ключова роля при формирането на външния дизайн. Резултатът е автомобил, чиято стабилност и уверените възможности за движение във всякакви условия хармонично се преплита с ведрото спокойствие на високотехнологичния електромобил.

Предната част на EV9 прави впечатление с яснотата на семплите линии и изчистените повърхнини на каросерията, които излъчват в еднаква степен увереност и спокойствие. Подчертана от предната решетка с дигитални светлинни мотиви и впечатляващи вертикални фарове, емблематичната за EV9 „Digital Tiger Face“демонстрира футуристично излъчване. Характерна особеност на Digital Tiger Face са и двете групи от малки кубични светлини, разположени в каросерията непосредствено до фаровете. Новите LED дневни светлини „Star Map“ на създават напълно нов светлинен ефект със своя високотехнологичен анимиран светлинен формат, който ще откроява Digital Tiger Face и при бъдещите електрически модели на Kia.

Страничният силует на EV9 привлича вниманието със своите многоъгълни повърхнини, които обединяват хармонично силната и неоспорима SUV идентичност с изключителната аеродинамична ефективност. Триъгълната структура в обема на калниците и силно подчертаните геометрични форми на техните арки преливат в основната част от каросерията и така обединяват множеството елементи в сплотената, хомогенна структура. Изравнените с основната повърхност дръжки на вратите и скосената линия на покрива създават усещане за плавно и ефективно движение.

В задната част правят впечатление семплите и изчистени линии на капака на багажника, допълнени елегантно от задните светлини, които са в унисон с оформлението на предните фарове и допълнително подчертават мощната и уверена осанка на новия EV9.

Интериор – нови форми на пространство, комфорт и изживяване за всички в автомобила

Залегналият в основата на философията „Единство на противоположностите” в дизайна на Kia принцип „Технология за живота“ гарантира, че компанията ще се стреми да създава и внедрява единствено технологии и новости, които създават положителна среда за интуитивно взаимодействие между човека и машината и разкриват нови възможности и форми за мобилност. Тези принципни постановки са изиграли ключова роля в процеса на създаване на интериора на EV9. На тяхна основа дизайнерите на Kia са дали първостепенен приоритет на пространството, комфорта и технологиите за всички пътници, преосмисляйки възможностите, които би могъл да им предложи един семеен SUV модел.

Дългото междуосие, ниската средна линия на силуета и компактната, изцяло плоска архитектура на електрическото задвижване на EV9 са ярко отражение на предимствата, които предлага използването на електрическата глобална модулна конструктивна платформа на Kia (E-GMP) и отлична предпоставка за постигането на обширно пространство за всички пътници. Преди да предложат конфигурациите с шест и седем места, специалистите на Kia са се запознали с конкретни мнения и отзиви от многобройни семейни потребители и са ги заложили в основата на разположението и функциите на седалките. По този начин новият EV9 е в състояние да осигури отлично пространство, комфорт и преживяване за всички пътници в купето без обичайната концентрация предимно върху водача.

Пътниците на първия и втория ред седалки могат да отпуснат облегалките на своите кресла в по-удобна позиция за почивка, когато EV9 се зарежда. Седалките на втория ред могат лесно да се завъртят на 180 градуса и така да осигурят възможност на пътниците за пряк контакт и съвместни занимания със седящите на третия ред, които също имат на разположение поставки за напитки и места за зареждане на мобилни устройства.

Като цяло просторното, светло и ефирно вътрешно пространство на новия EV9 се отличава с елегантно опростен, оборудван с първокласни материали и изключително удобен за използване дизайн. Окритото, плаващо в пространството панорамно арматурно табло се простира от волана до центъра на купето. За представянето на цифровото съдържание се грижат два 12,3-инчови сензорни екрана и един 5-инчов сегментен дисплей, които осигуряват лек и удобен контрол на всички функции в автомобила.

Централната конзола предлага достатъчно възможности за съхранение на вещи. Капаците на централната конзола са оформени специално по начин, който да допринесе за цялостната елегантност и финес на вътрешното пространство.

Широкоформатният екран с висока разделителна способност поддържа аудио-визуалените, навигационни и телематични (AVNT) функции в EV9, предлага богато съдържание и завладяващо мултимедийно изживяване. Благодарение на него, водачът и пътниците имат възможност за по-добра връзка и взаимодействие с глобалната мрежа и дигиталната вселена. Панелът със „скрити” сензорни бутони под екрана осигурява удобен достъп до функцията старт/стоп, управлението на AVNT функциите и контрола на отоплението, вентилацията и климатизацията (HVAC).

Предстояща световна премиера – Kia EV9 е на път да промени начина, по който пътуваме

Kia EV9 ще отбележи официално своята световна премиера в края на месец март. По време на събитието Kia ще оповести цялата продуктова информация и ще стартира глобална кампания със слогана „За да променим начина, по който пътуваме.“

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин