KIA EV6 С ВОДЕЩИ В СЕГМЕНТА БЕЗОПАСНОСТ И УДОБСТВО

1808
2021

Дългоочакваният електрически кросоувър Kia EV6 се отличава с водещи в класа нива на безопасност и удобство, а оборудването му включва гама от усъвършенствани системи за асистенция на водача (ADAS). Иновативните, високотехнологични функции на EV6 спомагат за снижаване на опасностите и стреса при шофиране, с което защитават пътниците и другите участници в движението и същевременно превръщат всяко пътуване в истински приятно изживяване.

Ефективност на пътя

За да гарантира безопасността и удобството при движение на магистрални отсечки, EV6 разполага с най-новия пакет функции за асистенция на водача HDA 2 (Highway Driving Assist 2). С помощта на множество радарни сензори, системата съдейства активно на водача в поддържането на желаната скорост и на зададената дистанция до движещото се отпред превозно средство, докато технологията LFA (Lane Follow Assist) спомага за безопасно движение на автомобила в центъра на пътната лента. Благодарение на използващия данни от навигационната система интелигентен круз контрол с контрол на движението в завой NSCC-C (Navigation-based Smart Cruise Control with Curve Control), системата е в състояние автоматично да намали скоростта за безопасно преминаване на завоя и отново да я увеличи до зададеното ниво, когато пътните условия позволяват.

В случаите на движещи се в непосредствена близост до EV6 превозни средства, системата HDA 2 помага на водача да избегне риска от потенциален сблъсък със съответна намеса в управлението и безопасна промяна на траекторията на движение. Смяната на лентите също се извършва плавно – ако ръцете на водача са на волана и автомобилът се движи над определена скорост, включването на мигач премества автоматично автомобила в съседна лента.

EV6 разполага със система за наблюдение на слепите зони BVM (Blind-Spot View Monitor) и асистент за предотвратяване на опасността от сблъсък с автомобили в слепите зони BCA (Blind-Spot Collision Avoidance Assist), за да гарантира винаги безопасна смяна на лентата за движение. На практика системата BVM действа като втори чифт очи, които показват ситуацията в слепите зони от полезрението на водача отляво и отдясно на автомобила като картина с висока разделителна способност на 12.3” цифров екран на блока с контролните прибори. Системата BCA от своя страна използва радарни сензори, за да предупреди водача за приближаващи превозни средства и автоматично задейства спирачките при установяване на риск от сблъсък при извършване на маневра за смяна на лентата.

Сигурното преминаване на кръстовищата и особено на многолентовите такива, често може да бъде сериозно предизвикатлство за повечето водачи. Системата на Kia за асистенция за избягване на сблъсък с движещото се отпред превозно средство FCA (Forward Collision-Avoidance Assist) вече включва и функциите за завиване и пресичане на кръстовища, насочени към осигуряване на максимална превантивна безопасност. При включване на ляв или десен мигач, системата ще предупреди автоматично водача за риск от потенциален сблъсък с насрещно движещо се превозно средство. Предупреждение към водача се подава и в случаите, в които съществува опасност от удар от приближаващи отляво или отдясно превозни средства при пресичане направо през кръстовища. При възникване на непосредствена опасност от катастрофа, системата подава предупредителен сигнал и автоматично задейства спирачките с цел да избегне сблъсъка.

Ключов фактор за осигуряване на пътната безопасност е възможността водачът на автомобила да вижда и да бъде видян. За да осигури максимално добро ниво на осветеност на пътното платно, Kia EV6 използва новата интелигентна система на предните светлини IFS (Intelligent Front-lighting System) с LED технология, която дава възможност за независима работа на всеки отделен светодиоден елемент с цел осигуряване на оптимално прецизно осветление. IFS дава възможност на водача да шофира с постоянно включени дълги светлини без никакъв риск от заслепяване на хората в насрещно движещия се поток от автомобили. Фронталната видеокамера с технология за разпознаване на приближаващи отпред превозни средства автоматично изключва или включва всеки отделен светодиоден елемент, осигурявайки едновременно оптимална видимост за водача и защита на насрещния трафик от заслепяване в реално време.

Улесняване на маневрите

Паркирането и други потенциално затрудняващи водачите маневри при новия EV6 са значително улеснени с помощта на системата за наблюдение на зоната около автомобила SVM (Surround View Monitor). Нейните видеокамери създават 360-градусова панорамна картина, която водачът може да следи на удобно разположения на арматурното табло екран на мултимедийната система. Излизането на заден ход от тесни пространства с влошена видимост също е много по-безопасно благодарение на системата за избягване на сблъсък с напречно движещи се отзад превозни средства RCCA (Rear Cross-Traffic Collision-Avoidance Assist). При маневра за излизане на заден ход, тази високотехнологична система регистрира приближаващите от двете страни автомобили и при установяване на потенциален риск от сблъсък задейства автоматично спирачната система за предотвратяване на произшествие.

Когато става дума за наистина тесни места за паркиране, водачите могат да разчитат на помощта на системата за дистанционно интелигентно паркиране RSPA (Remote Smart Parking Assist), която напълно премахва усилията и напрежението и неприятностите при паркиране. RSPA е функция, която дава възможност на автомобила да паркира самостоятелно – независимо дали водачът се намира в или извън него. С помощта на видеокамерите за следене на зоната около автомобила и ултразвуковите сензори, EV6 може да открива подходящите по размери места за паркиране и напълно самостоятелно да влиза в тях с автоматично управление на газта, спирачките и превключването на предавките. В зависимост от наличните свободни паркоместа, системата RSPA може да паркира EV6 както перпендикулярно, така и успоредно.

След завършване на паркирането пътниците на задните места трябва да отворят вратите, за да слязат от автомобила. В този момент системата на Kia за асистенция за безопасно напускане на автомобила SEA (Safe Exit Assist) подава автоматично предупреждение и при необходимост блокира отварянето на вратата, ако установи приближаващо се отзад превозно средство в сляпата зона. По този начин новият EV6 спомага за намаляване потенциалния риско от инциденти и повишава безопасността на пътниците в автомобила.

Допълнително удобство предлага интелигентният капак на багажника SPT (Smart Power Tailgate). При приближаване към задната част на автомобила на човек, който има в себе си интелигентния ключ на EV6, системата го разпознава и автоматично отваря капака, осигурявайки лек и удобен достъп до багажното пространство.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин