/ KIA EV6 покрива до 510 км и зарежда до 80% от батерията си за 18 минути

KIA EV6 покрива до 510 км и зарежда до 80% от батерията си за 18 минути

Благодарение на внедрените редица иновативни и високотехнологични функции в съчетание с усъвършенстваните възможности за бързо зареждане с мощност 800V, които позволяват процесът на зареждане от 10 до 80% да се осъществи в рамките само на 18 мин, както и на потенциалния автономен пробег от над 510 км, новата Kia EV6 осигурява невиждани досега в този BEV (електромобили с акумулаторни батерии) сегмент нива на практичност при експлоатация.

Използвайки основата на специално разработената за модели с електрическо задвижване глобална модулна платформа на Kia (E-GMP), каросерията на новия EV6 се отличава с предимства като водещи в този автомобилен клас показатели по отношение на пространството и функционалността на интериора. Арматурното табло се отличава с елегантна конструкция, която подчертава забележителното усещане за простор в купето.

Новата авангардна система за отопление, вентилация и климатизация (HVAC) допълнително подобрява комфорта за пътниците и спомага за увеличаване на вътрешното пространство. Посредством използването на иновативна HVAC архитектура, разделена между вътрешната и външната част на купето, размерите и обемът на разположените вътре компоненти на системата са намалени с цели 55%. Тази оптимизирана конфигурация дава възможност за постигане на по-тясно арматурно табло и съответно за осигуряване на повече пространство за водача и пътника на предните седалки при същевременно запазване на оптималните работни характеристики на системата при охлаждане.

Специалните релаксиращи седалки дават възможност на водача и пътника отпред да се насладят на изключителен комфорт и лукс и да си починат в оптимална позиция на тялото, когато EV6 е паркиран или се зарежда. Само с натискането на един бутон седалките се повдигат и накланят, осигурявайки оптимална позиция и разпределение на тежестта на тялото. Едновременно с това тяхната лека и компактна конструкция с елегантен дизайн спомага и за допълнително увеличаване на полезното вътрешно пространство в новия EV6.

В купето на EV6 са използвани само първокласни материали, които гарантират както  приятна визия и усещане при докосване, така и максимална издръжливост. За изработката им са използвани изключително екологично устойчиви материали –тапицерии от „веган” кожа, текстилните материи и подовите покрития, изработени от рециклирана пластмаса, чието количество се равнява на 100 пластмасови бутилки за вода от 500 мл.

Всички основни прибори за управление на EV6 са разположени в близост до водача и осигуряват приятно и интуитивно изживяване зад волана. Компактният прибор за електронно управление на трансмисята (shift-by-wire) е удобно ситуиран до стартовия бутон на EV6 върху централната конзола, докато бутоните за управление на основните електронни системи за асистенция гарантират максимална функционалност и лекота при употреба. Сензорните прибори за отопляемия волан и седалките с вентилация и отопление на EV6 също са лесно достъпни и осигуряват изключително удобство.

Впечатляващо багажно пространство

Интелигентните решения за съхранение на вещи в EV6 са в състояние да отговорят на всяка индивидуална нужда. Голямото централно отделение например дава възможност за удобно съхранение на лични вещи като малки чанти и таблети, докато вграденият панел за безжично зареждане осигурява на водача и пътниците лесна и удобна възможност за зареждане на техните смартфони.

Внушителното багажно пространство, което също се гради на предимствата на модулната конструктивна архитектура E-GMP, осигурява 520 л (според стандарта VDA) полезен обем при пълноценно използване на втория ред седалки и прави новия EV6 готов за всяко приключение – още повече, че при сгъване на разделените в съотношение 60:40 седалки на втория ред капацитетът на багажното отделение се увеличава до приблизително 1300 л. EV6 разполага и с багажник под предния капак, осигуряващ допълнителни 52 л пространство за съхранение при версиите със задно предаване (RWD) и 20 л полезен обем при версиите с двойно предаване (AWD) с достатъчно място за съхранение на зарядния кабел на новия модел.

Иновативна функция „vehicle-to-load

Допълнително разширяване на възможностите за почивка и забавления сред природата е функцията V2L (vehicle-to-load) при новия EV6, която драстично подобрява възможностите за гъвкава употреба на съхранената в автомобила електроенергия. Вграденият модул за управление на зарядния процес на акумулаторната батерия ICCU (Integrated Charging Control Unit) позволява консумация на до 3,6 кВт от заряда на батерията с помощта на обикновен адаптер, който превръща външния куплунг за зареждане в стандартен електрически контакт. Адаптерът ще се предлага в съответствие с най-често използвания стандарт на конкретния пазар и така ще даде възможност на EV6 да се превърне в енергиен източник за зареждане и захранване на най-различни консуматори – от портативни домакински електроуреди до други електромобили. Удобният контакт за зареждане в купето, разположен под задните седалки, на свой ред позволява на пътниците да зареждат своите мобилни устройства директно от батерията на автомобила без необходимост от допълнителни адаптери.

Освен това, при оборудване с акумулаторна батерия с капацитет 77,4 кВтч, EV6 може да тегли прикачен товар с тегло до 1600 кг както в RWD, така и в AWD вариантите на системата за задвижване. Клиентите, които ще се насочат към варианта с батерия с капацитет 58 кВтч, ще могат да разчитат на максимално тегло на прикачения товар от 750 кг.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин