/ Kia Concept EV5: новият електрически SUV ще е малък EV9

Kia Concept EV5: новият електрически SUV ще е малък EV9

До 2027 г. Kia ще пусне 15 нови електромобила. След EV6 и EV9 е ред и на EV5. AUTO BILD представя компактния SUV

EV6 бе първият електрически SUV на Kia на новата платформа E-GMP-платформа. До 2027 г. корейците ще представят 15 други електрически модела на тази база. За целта вече са резервирани наименованията от EV1 до EV9. Като най-нов член на семейството Kia представи EV5 като студия, като моделът ще се появи в шоурумите още в края на 2023 г.

EV5 е позициониран под EV6 и прилича много на големия модел EV9, който ще има пазарен старт през второто тримесечие на 2023. Новият език на формите се нарича „Opposites United“ (обединени противоречия) и подчертава връзката между човек и природа.

Компактният SUV има много ръбеста предница и вертикална задница С новата муцуна „Digital Tiger Face“ на EV5 се дава усъвършенстван изглед на познатата ни тигрова маска.

Динамичната визия със спойлери и 21-цолови джанти, както и с голям заден дифузьор ни се представя във вдъхновения от природата лак „айсберг матово-зелен“.

Четири въртящи се отделни седалки

Пасажерите сядат върху четири отделни седалки. Арматурното табло приютява голям, хоризонтално разположен дисплей на инфотейнмънт системата. През панорамния покрив влиза много светлина в интериора.

Изцяло равния под и щедрото място създават „пространство за съжителство”, обединяващо по хармоничен начин природа, човек и техника.

Засега от Kia не дават информация относно задвижването и пробега, но корейците използват платформата E-GMP. Означава: батерии с капацитет от 72,6 кВтч. и 77,4 кВтч. (EV6) за EV5 – те осигуряват максимален пробег от 481, респективно 528 километра (WLTP).

EV5 ще бъде по-евтин от EV6

Алтернативно EV5 може да се появи и с двойно задвижване. Про задвижването може би ще има електрическа машина със 125 кВт.  (170 к.с.), с двойно задвижване мощността ще бъде 239 кВт. (325 к.с.) от два електромотора. Като малък модел на базата на E-GMP-платформата EV5 може би ще бъде оборудван с 400-волтова техника, докато EV6 използва 800-волтова техника за бързо зареждане.

Още през тази година EV5 може би ще стартира в Китай, а после и на други пазари. Засега от Kia не са обявили, дали електрическият SUV ще се появи в Европа. По отношение на цената моделът ще бъде позициониран под EV6.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин