Kia Carens дебютира в Индия с три реда седалки

1712
2021

Дните на вановете са преброени. Най-новият пример за това е Kia Carens, представен на събитие в Индия. Според производителя някогашният миниван се е превърнал в „Recreational Vehicle“, който ще се появи на пазара в Индия в началото на 2022 г., а по-късно и на други, неизвестни засега, пазари.

Дизайнът на новата Kia Carens вече не е загадка – ванът изглежда значително по-динамично в сравнение с предшественика си. Дневните светлини и задните светлини работят с LED-техника. Изтеглената много назад предна колона и вертикалната предница заедно с 16-цоловите джанти карат модела да изглежда като SUV.

Във вътрешното пространство Kia иска да впечатли с модерни екстри по отношение на свързаността и с много сигурност. На борда има 10,25-инчов тъчскрийн с навигация, аудиосистема Bose с осем високоговорителя, амбиентно осветление с 64 цвята, система за пречистване на въздуха и – не съвсем обичайно за индийските условия – 6 въздушни възглавници. Макар и още да няма снимки на задния ред седалки, Kia говори за регулираща се система от седалки, поставки за напитки, USB-букси и превключватели за регулиране на климатика на всичките три реда седалки. Искате точни данни? Засега няма информация.

Корейският автомобилен производител не споменава детайли и относно задвижването. Ще се предлагат бензинови и дизелови двигатели, 7-степенни DSG трансмисии и една 6-степенна автоматична предавателна кутия. Предполагаме, че бензиновият двигател ще бъде 1,4-литров турбо със 140 к.с. Дизеловият също ще е 4-цилиндров с работен обем 1,5 литра и 116 к.с. И двата двигателя са стари познайници от Kia Seltos. По време на движение в Carens ще можете да избирате между три режима на движение:  Sport, Eco и Normal.

При асистиращите системи корейците са сдържани – за подобни пазари като индийския Kia вади червената химикалка и няма да предлага адаптивен темпомат, асистент за запазване на пътната лента и други сложни екстри. Все пак новата Kia Carens ще разполага с ABS, ESP, асистент за потегляне по наклон и спирачен асистент.

Засега от Kia не назовават цени за модела. Също така няма информация и за пазарите, на които освен в Индия ще се предлага новият вариант на Carens. Моделът спокойно би могъл да се продава и в Европа. С оглед на редуцираното оборудване обаче едва ли пазарното представяне ще се осъществи извън Азия и Южна Америка. Всъщност това е жалко. Все пак европейците ще получат новите Kia Niro и Kia Sportage.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин