AUTO BILD България / Kia разкри елегантното си купе с 4 врати

Kia разкри елегантното си купе с 4 врати

Моделът ще носи името Stinger GT и ще отпразнува официалната си премиера на изложението в Детройт


8
ян.
2017

Задно задвижване, елегантен силует а ла купе, 370 конски сили, 8-степенна автоматична трансмисия… Не ви се вярва, че става въпрос за Kia, нали? След дълги години обещания, какви ли не слухове и „шпионски“ снимки корейците най-накрая разпространиха официални фотографии на Stinger GT. Елегантният модел с четири врати и плавно спускаща се линия на покрива използва платформата на Genesis G80 и ще се явява конкурент на BMW Серия 4 Gran Coupe и Audi A5 – въпреки че леко ще ги превъзхожда по размери.

3,3-литровият задвижващ агрегат разполага с 510 Нм, а дори и да искат, клиентите няма да имат възможност за поръчка на ръчна трансмисия. Диференциалът с ограничено приплъзване допринася за прекрасна динамика – спринтът от 0 до 100 км/ч oтнема само 5,1 сек, а максималната скорост е 244 км/ч!

Kia обещава моделът да бъде по шоурумовете в началото на 2018 г. За по-евтините модификации ще има 4-цилиндров турбомотор с 255 „коня“. Не е ясно дали за Европа няма да има и дизел.

Stinger GT следва пропорциите на прототипа GT Concept от 2011 г., представен на изложението във Франкфурт. Моделът е атрактивен не само отвън, но и отвътре – а дюзите на вентилацията напомнят на някои германски премиум модели. Алберт Бирман, бивш ръководител на BMW M и един от главните отговорници за развитието на корейския модел, специално е искал Stinger GT да бъде оборудван с адаптивно окачване. ESP пък ще предлага различни режими на работа.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин