Kia разбули хибридния SUV Niro

1702
2016

Новият Kia Niro ще осъществи европейския си дебют на 1 март по време на 86-ото международно автомобилно изложение в Женева. Моделът умело съвместява екологични технологии с двигатели от ново поколение. Хибридната система на Niro включва 1,6-литров бензинов двигател с директно впръскване (105 к.с. и 147 Нм), литиево-полимерна батерия с капацитет 1,56 кВтч, 32-киловатов електромотор и 6-степенна скоростна кутия с два съединителя. Целта на инженерите на марката е да достигнат ниво на вредни емисии въглероден диоксид от 89 г/км. Дизайнът на модела е разработен в дизайнерските центровете на компанията в САЩ и Корея.

Майкъл Кол, Главен оперативен директор на Kia Motors Европа коментира: „Броят на реализираните хибридни автомобили в Европа се е увеличил двойно за последните 5 години, като до 2020 г. се очаква пазарът да генерира 700 000 продажби. С лансирането на Niro Kia ще отговори на нарастващото търсене на превозни средства с алтернативно гориво, което ще спомогне за осъществяване на глобалната ни цел за 2020 г., а именно – да подобрим общата горивна ефективност с до 25% на цялата моделна гама спрямо нивата от 2014 г.”

С аеродинамични повърхности, мускулести форми и модерен силует Niro моментално е разпознаваем като модел на Kia. Основни акценти в екстериора са специфичната за бранда радиаторна решетка „тигров нос”, както и характерната широка С-колона. Коефициентът на въздушно съпротивление от едва 0.29 Cd. Благодарение на дългото междуосие от 2 700 мм и къси предни и задни надвеси (870 мм и 785 мм), пътниците в автомобила ще се насладят на обширно интериорно пространство. По отношение на габаритите, KIA Niro заема ново място в моделната гама на марката като се позиционира между наскоро лансирания 4-то поколение Sportage и 5-вратата версия на модела Ceed. Niro е с височина 1535 мм, дължина – 4355 мм и широчина 1 800 мм. За  eвропейските потребители моделът ще се предлага в седем цвята и избор от алуминиеви джанти с размери между 16 и 18 цола.

Арматурното табло е обособено в няколко зони – контролните уреди и системата HMI (human-machine interface) са разположени паралелно, а бутоните за отопление, вентилация и помощните системи са ситуирани на отделен панел под тях. Ергономичната централната конзола е ориентирана към водача.

Transmission-Mounted Electric Device (TMED) позволява пълната мощност от двата мотора да бъде предадена паралелно чрез трансмисията с минимална загуба на енергия. Приложението на TMED осигурява директен достъп на хибридната система до мощността на батерията при високи скорости за по-бързо ускорение.

Coasting Guide Control (CGC) и Predictive Energy Control (PEC) са свързани директно с навигационната система на Niro, част от новата Eco-Driving Assistant System (Eco-DAS) технология. Това позволява автомобилът да бъде предварително подготвен за пътните условия, като батерията се презарежда от допълнително акумулираната електрическа енергия.

Багажникът на KIA Niro е с вместимост 421 литра. Батерията и резервоарът с капацитет от 45 л са позиционирани под задните седалки, което позволява максималното използване на багажното пространство. Niro е първият модел на KIA, оборудван с Android Auto, проектиран да работи със смартфони и операционна система Android 5.0 (Lollipop). Niro ще влезе в серийно производство от май 2016 г., а дистрибуцията му в Европа е планирана за последното 3-месечие на настоящата година.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин