KIA представи новия Sportage

0806
2021

Днес Kia Corporation представи първите официални снимки на зашеметяващия изцяло нов Sportage – модерен SUV, вдъхновяващ клиентите на марката с прецизното изпълнение на вътрешното пространство и екстериорния дизайн. За първи път в 28-годишната история на модела през месец септември Kia Europe ще представи специално предназначена за европейските пазари версия на Sportage.

Екстериорът е истинско предизвикателство за установените норми в тази област и пренася същината на Sportage в следващото поколение, като едновременно с това отдава дължимото на богатите традиции на модела. Изчистените, мускулести повърхности се обединяват в сложно графично единство, за да придадат на новия SUV динамично и енергично присъствие на пътя. Вътрешното пространство е истинско отражение на най-съвременните решения, съчетаващо високотехнологичната чувствителност и модерна стилистика.

„Смяната на поколенията на Sportage предостави възможност на нашите талантливи дизайнерски екипи да направят нещо ново, да почерпят вдъхновение от трансформацията на марката и представянето на EV6, което да предадат по-нататък на клиентите, създавайки модерен и новаторски SUV дизайн. Нашето желание при изцяло новия Sportage беше не просто да направим крачка напред, а да преминем към коренно различно ниво в SUV сегмента“, отбеляза Карим Хабиб, старши вицепрезидент на Kia и ръководител на Global Design Center.

„Когато видите на живо изцяло новия Sportage с неговата изискана и мощна, динамична осанка и се настаните удобно във фокусирания върху детайлите интериор с красиви елементи и първокласни материали, ще разберете, че ние постигнахме поставените цели и демонстрираме изцяло нови стандарти в този клас. Вярваме, че в изцяло новия Sportage можете да видите бъдещето на нашата марка и нашите продукти. „

Представената по-рано тази година и получила голямо признание в дизайнерските среди нова стилистична философия на Kia – „Opposites United” („Единство на противоположностите”), е в основата на изцяло новия Sportage и оказва влияние във всеки аспект от оформлението на външността и характера на модела. Принципите на Opposites United ще повлияят на дизайна на всички бъдещи модели на Kia, придавайки им единна основна ДНК. Едновременно с това, провокиращата размисли, дръзка стилистична философия засилва връзката между дизайна и новите насоки в развитието на марката Kia, обединени в мотото „Movement that inspires” („Движение, което вдъхновява”).

Философията Opposites United се основава на пет ключови опорни точки – „Разумна радост“, „Прогресивна мощ“, „Жива технология“, „Спокойно напрежение“ и „Природна смелост“. Последната от тях – „Природна смелост“, е повлияла дълбоко дизайна в процеса на създаване на изцяло новия Sportage, въплъщавайки света на природата и отразявайки новата дръзка, емоционална, модерна и органична като форми дизайнерска идентичност на марката.

Изцяло новият Sportage е резултат от съвместната работа на екипите в основната мрежа от дизайнерски центрове на компанията в глобален мащаб – Южна Корея, Германия, САЩ и Китай.

Нов еталон в SUV класа по отношение на екстериора

Предната част на новия Sportage има моментално въздействие върху сетивата –  дизайнът провокира вълнение и размисъл с впечатляващата черна графика на решетката, която цялостно обгръща предната част на автомобила. Подобно на сложно преплетена мрежа, техническото графично изпълнение обединява основните стилистични характеристики на предната част на каросерията на новия Sportage, създавайки внушителен с излъчването си обем. Издължената предна решетка на свой ред свързва модерното изпълнение на  емблематичната „Tiger Nose” решетка на Kia, която привлича погледите към лицето на новия модел, с отличаващите се с формата на бумеранг дневни (DRL) светлини, които пък създават масивни ограничителни линии за фаровете с изключително атрактивна форма. Атрактивен е и начинът, по който сложно преплетеното и технически комплексно оформление на елементите в предната част се балансира деликатно от изчистените и опростени основни повърхнини, включително и тези в областта на добре изразената броня.

Страничният силует на новия Sportage остава верен на своята SUV ДНК и се отличава с ясно изразени линии, които преминават през изчистените и изискани повърхности на каросерията и съчетават хармонично контрастните обеми. За първи път в гамата на Sportage се появява възможността за поръчка на черен, различен от основния цвят на каросерията цвят на покрива, който подчертава допълнително спортния профил и акцентира върху динамичната архитектура на средните странични колони с „деконструиран” дизайн.

В задната част, новият Sportage запазва мощното си присъствие на пътя с могъщите, широки форми в областта на раменете, които олицетворяват силата и стабилността на SUV модела. Мускулестите очертания на скосената линия на покрива преливат в задните светлини, чиято фина изработка създава впечатление за прецизно врязване в каросерията с изключителна точност, оформяйки рамките на светлинната графика на задните светлини и основната част на задния капак. Оформените като бръсначи задни светлини са свързани с тънък хоризонтален елемент, придаващ зашеметяващо широк изглед на задницата на новия Sportage.

Заключителният акорд в дизайна на новия модел поставя графиката на масивния елемент в долната част на задната броня, която отразява същата философия в оформлението като техническото изпълнение на черната предна решетка. Този елемент изпълнява свързващата роля между стилистичните елементи в задната част на новия Sportage и създава усещане за лекота и динамика както визуално, така и като цялостно изпълнение.

Съвременен интериор

Интериорът на изцяло новия Sportage демонстрира дързък характер с интуитивно управление на функциите и иновативни технологии. Много съвременно звучене има и оформлението на пространството с подчертана ориентация към водача.

Пластичните форми на напълно интегрираното арматурно табло с тесен сензорен панел и фино изпълнение на въздушните отвори играе ролята на своеобразна сърцевина в интериор на новия Sportage. Спиращите дъха форми на извития екран обхващат цялата предна част на Sportage, създавайки усещане за ширина и дълбочина на мястото на водача. Подобно на въздуха, преминаващ през тях, триизмерните решетки се вливат в интегралния извит дисплей, засилвайки модерното и изящно фино излъчване на арматурното табло на Sportage.

Високотехнологичният сензорен панел в съчетание с усъвършенствания интегриран прибор за управление на функциите изпълняват ролята на своеобразен невронен център за контрол на комуникационната свързаност, функционалните характеристики и всички останали удобства и възможности, които са на разположение на водача и неговия спътник. И двете системи са създадени с мисълта за лекота на употреба, изключително интуитивни като логика и мекота при докосване.

Оптимално разположение от гледна точка на водача и пътника отпред има и ергономичната централна конзола, съчетаваща удобство и лукс. Конзолата прави впечатление с първокласното си гланцово покритие и осигурява възможности за съхранение на лични вещи и за конфигурация на управлението на функциите. Стойките за чаши и бутилки с напитки са придружени от поставените върху издигнат профил меки бутони и от прибора за смяна на предавките на електронно управляваната трансмисия.

Висококачествените, меки на допир материали, живите и динамични цветови комбинации, допълнени от прецизното и вдъхновяващо изпълнение и детайлите от хром и графичен печат гарантират, че интериорът на новия Sportage е наистина специално място за прекарване на времето, когато сте на път. Седалките за водача и пътника отпред съчетават високотехнологични функции и забележителни удобства в своите изключително компактни спортни форми.

Допълнително удобство за пътниците осигуряват вградените в задната част на седалките на водача и неговия спътник отпред закачалки, които се вписват чудесно в елегантните подглавници и дават възможност за лесно, удобно и сигурно закачане на дрехи и чанти например.

Интелигентното вътрешно пространство на изцяло новия Sportage е изтъкано от хармонична комбинация от практичност, функционалност и гъвкавост.

За първи път в историята на Sportage гамата включва и специална версия, проектирана с идеята за по-ярък, енергичен и многостранен характер. Изцяло новият Sportage X-Line се отличава с предизвикателно оформление на броните, праговете на вратите и извитите релси за багажник на покрива. В интериора клиентите могат да избират между тапицерии в емблематичното зелено „sage green” или в черно, както и да се насладят на релефни шевове и декорации в черна дървесина и метал, които подчертават допълнително самоувереното излъчване на новия модел.

Новият модел ще отбележи своята премиера на световните пазари по-късно тази година, а по-подробна информация за изцяло новия Sportage ще бъде предоставена своевременно.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин