KIA готви водороден модел


9
ян.
2018

Днес KIA Моторс представя своята визия за мобилността в рамките на изложението за потребителска електроника CES 2018 в Лас Вегас. Под наслов „Без ограничения за всеки“ (Boundless for all) KIA отваря вратите към бъдеще, в което възможностите по отношение на мобилността и транспорта няма да имат граници. В същото време – с намерението да разшири палитрата от мобилни услуги – KIA демонстрира набор от най-съвременни технологии като част от новата си стратегия, наречена ACE, целяща да направи автомобилите на марката в още по-голяма степен Автономни, Свързани и Екологични/Електрически.

„Без ограничения за всеки“ е визията на KIA за бъдещето – когато всеки ще има шанса да се наслади на неограничените възможности на новата мобилност. Това е манифестът на KIA относно ролята на компанията като доставчик на продукти и услуги свързани с придвижването на бъдещето. Днес потребителите все още възприемат автомобила твърде ограничено – единствено като транспортно средство, докато KIA се ангажира с мисията да предложи по-обхватна трактовка на мобилността. „Без ограничения за всеки“ е бъдеще, в което превозното средство ще бъде много повече от механичния сбор на своите съставни части“, споделя д-р Унгчъл Йанг, вицепрезидент и ръководител на развойния център на KIA.

Стратегията ACE на KIA се гради върху три основни елемента, които разкриват бъдещата визия на компанията:

  • Автономност – KIA планира да подготви за масовия пазар технология за автономно шофиране от ниво 4 чрез изпитания на автономния модел Smart City, които ще започнат през 2021 г.
  • Свързаност – До 2025 г. KIA ще въведе технологиите за свързаност в автомобилите от всеки сегмент, като оптимизацията на цялата гама е планирана до 2030 г.
  • Екологично/Електрическо задвижване – До 2025 г. KIA ще представи 16 нови автомобила с усъвършенствано задвижване, включително гама от нови хибриди, plug-in хибриди и електрически автомобили, както и изцяло нов водороден електромобил с горивноклетъчна система през 2020 г.

Наред с тези технологии KIA огласи намеренията си през 2018 г. да стартира своята услуга за споделяне на автомобили WiBLE (която дебютира в Южна Корея през 2017 г.) на пазарите и в други региони, започвайки с Европа.

На изложението CES 2018 в Лас Вегас KIA представя гама от интерактивни експонати, които съчетават съществуващи и бъдещи технологии. Те демонстрират как превозните средства могат да бъдат оптимизирани и да постигнат по-висока степен на свързаност. Посетителите могат да се докоснат до бързо развиващите се технологии за автономно шофиране на KIA посредством симулатор за виртуална реалност, както и чрез изпробването на така наречения V2X модул, който демонстрира на практика как автомобилът се свързва с други превозни средства и комуникира с градската среда.

От 2019 г. компанията планира да проведе мащабни тестове на цял автомобилен парк оборудван с техника за автономно управление, с което да начертае пътя за бъдещето масово производство на технологията. От 2021 г. KIA цели да въведе в масовото производство автономни превозни средства от ниво 4, които да са пригодни за условията на така наречените умни градове в рамките на новия си пилотен проект Smart City.

“Бъдещите автомобили на KIA ще се радват на неограничена свързаност и ще предложат един нов тип усещане за мобилност. Виртуалната реалност, самоуправляващите се коли и неограничената свързаност на автомобила дълго време се смятаха за технологии на далечното бъдеще. Но сега, когато те толкова бързо се превръщат в реалност, KIA проучва възможностите да приложи тези нови технологии в услуга на своите потребители. Ние ще демонстрираме нашата стратегия и визия за бъдещата мобилност чрез гама от интерактивни експонати, които онагледяват какво могат да очакват потребителите на KIA”, изтъква вицепрезидентът Йанг.

В следващите години KIA ще продължи да разширява своята гама от екологични автомобили, като планира до 2025 г. да предложи общо 16 електрически превозни средства, включително и водороден електромобил с горивно-клетъчна технология (FCEV) през 2020 г.

“До 2025 г. ще предложим общо 16 автомобила с модерно задвижване, включително пет нови класически и plug-in хибрида, пет нови електрически модела с батерия и изцяло ново водороден електромобил FCEV с горивно-клетъчна технология за масовия пазар. С планирано серийно производство през 2020 г., водородният модел ще символизира усилията на KIA при осъществяването на една бъдеща мобилност с нулеви емисии“, заявява вицепрезидентът Йанг.

 

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >