AUTO BILD България / KAI Concept: предвестник на следващата Mazda3

KAI Concept: предвестник на следващата Mazda3

С KAI Concept Mazda ни разкрива малко от следващото поколение Mazda3. Концепцията дебютира на изложението в Токио


25
окт.
2017

Следващото поколение на Mazda3 вероятно ще се появи през 2019. Прототипът KAI, изложен на автосалона в Токио, ни разкрива малко от новата генерация на компактния модел. Машината е оформена в типичния стил Kodo. Предницата е агресивна, с голяма радиаторна решетка и тесни фарове – като това впечатление бива засилено благодарение на карбоновите акценти и хромираните лайстни в отворите на фаровете.

Страничната линия се доближава максимално до актуалната Mazda3 – дизайнерите обаче са се отказали от излишните ръбове и чупки. KAI Concept има голям панорамен покрив, разделен на две части, както и огромно предно стъкло. Вероятно големите джанти и мъничките огледала няма да „оцелеят” до серийното производство – също както и „загатнатите” дръжки на вратите. В задницата „доминира” голям дифузьор, в който са скрити две кръгли ауспухови тръби. Над задното стъкло има плосък спойлер, който стига много надолу. С широката следа и четирите овални задни светлини студията изглежда като звяр, готов за атака. Интериорът е оформен хомогенно и е разделен от централен тунел. Водачът е позициониран пред „дълбок” волан и класически аналогови кръгли уреди на арматурното табло. Пътникът до шофьора гледа към монитора, който се простира почти в половината кокпит. Mazda нарича този тип архитектура Skyactiv-Vehicle.

Иновативно задвижване

Концепцията е не само дизайнерска студия, но и е интересна от техническа гледна точка, тъй като е оборудвана с технологиите Skyactiv-X – или по-точно: бензинов двигател, който работи (и) без участието на традиционните запалителни свещи. Те също присъстват, но в режим на частично натоварване гориво-въздушната смес се възпламенява като при дизел. Когато водачът настъпи газта, се включват искрите на конвенционалните свещи.

Още по темата

Card image cap
Prius пораства

25
мар.
2016

От април 2016 г. новата Toyota Prius ще бъде при дилърите. Благодарение на новата си платформа моделът ще бъде по-икономичен и ще има версия Plug-in хибрид

Card image cap

В последния брой:

Архив >