Kadett-ът на канцлера

През 90-те години германският канцлер Хелмут Шмит си купи много специален личен автомобил. Opel извади от ретро съкровищницата си колата на починалия наскоро политик – и АUTO BILD успя да покара легендарния GSi

2512
2015

Какво ли е накарало 70-годишния тогава канцлер Хелмут Шмит (23.12.1918 – 10.11.2015) да си купи хотхеч? Нямаме ни най-малка представа! Някои факти се губят в историята – въпреки че оттогава са минали едва 25 години. Ясно е единствено, че този Opel Kadett GSi oт 1991 до 1996 г. е бил собственост на починалия наскоро високопоставен политик.

Не, тук няма да доловите миризма на цигари – дори на ментоловите, характерни за Шмит

Не, тук няма да доловите миризма на цигари – дори на ментоловите, характерни за Шмит

Първо отваряме пепелника – там няма и следа от употреба! Момчетата от отдела за класики на Opel, които са се погрижили за „излъскването“ на машината, преди много години са разкарали мръсотията. Няма я и миризмата на ментолови цигари, характерна за Шмит! Само най-чувствителните носове ще доловят, че велурената тапицерия леко лъха на дим. Дим обаче не е идвал само от собственика на автомобила – но и от самия автомобил. Защото когато педалът на газта бъде настъпен здраво, 115 „кончета“ се изстрелват към предните гуми, които се обвиват с бял пушек. Тракшън-контрол? Не и през онези години…

Cw-стойността е рекордна

Почитателите на Opel и днес полудяват, когато видят този модел: 2-литровият 4-цилиндров мотор е ангажиран само с 965 кг. Коефициентът на аеродинамично съпротивление (cw=0,30) е рекорден за класа – и заслужава уважение дори днес. Естествено, автомобилът не достига онези 288 км/ч, които примигват за части от секундата на дигиталния скоростомер, след като завъртите контактния ключ. Без никакви проблеми обаче колата поддържа скорост от 200 км/ч по германските магистрали, а късите предавки гарантират вихрено ускорение. Надали обаче Хелмут и жена му Локи са използвали пълния динамичен потенциал на хечбека. Те по-скоро са оценявали добрия обзор на каросерията – както и фактa, че благодарение на широчината си от 1,66 м колата без проблеми е влизала в тесни паркоместа. И тъй като старият канцлер беше висок само 1,72 м, нямаше проблем той да шофира с любимия си каскет. За да си позволи това удоволствие, Конрад Аденауер беше принуден да кара Mercedes.

Kadett e истински майстор на завоите. 115 к.с. се падат на 965 кг – ето откъде идва динамиката

Kadett e истински майстор на завоите. 115 к.с. се падат на 965 кг – ето откъде идва динамиката

Kadett E изчезна от улиците

Днес Kadett-ът прави впечатление – но не защото е принадлежал на Хелмут Шмит, почти никой не се сеща за това. А защото от модела почти няма останали екземпляри! Произежданата от 1984 до 1993 г. пета генерация, която в азбуката на Opel e означена с буквата Е, на практика изчезна от улиците. При това тя беше масов автомобил – по времето на наследникa на Шмит Хелмут Кол Opel имаше 15 процента пазарен дял в Германия и разни евтини корейски модели не крадяха от клиентите на „светкавицата“. В обединената наскоро Германия GSi беше обичан главно от младите луди глави. Субуферите разтърсваха витрините на магазините, а серийното радио SC 303 най-често отстъпваше мястото си на Alpine или на Kenwood. Трудно е за вярване, че в този автомобил се е движел пенсионер, който вкъщи обича да свири на пианото си произведения на Бах и Моцарт.

Нежната страна на дивия Opel

GSi oбаче има и „култивирана“ страна – макар че малко хора я откриват. По-скоро пламъците и състезателните ивици трябваше да събират погледи пред дискотеките, а тунинг „кюнците“ трябваше да сигнализират винаги, когато „вражески“ VW беше победен. Разбира се, задължителен атрибут беше лепенката Tschüss, GTI (б.пр. „Чао, GTI“). Не са много тези, които са оценявали спокойния ход на двигателя в моментите, когато оборотомерът не е бил „в лютеницата“. Сервоуправлението прави паркирането лесно като детска игра, а който иска да се почувства в благороден кокпит, може да си поръча кожени седалки – тогава на стойност 3470 германски марки. Скромният Хелмут Шмит обаче се отказва от тази екстра. Висококачествената тапицерия обаче нямаше да изглежда толкова не на мястото си тук, колкото канцлерът зад волана.

 

 

 

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин