K-1 Styling: тук се раждат словашките суперавтомобили

0809
2023

В епохата на социализма, а и преди това, цялата автомобилна индустрия на Чехословакия е концентрирана в Чехия, докато на територията на Словакия не функционира нито едно автомобилно предприятие, което да изработва собствени модели леки коли. Изключение прави новосъздаденият в началото на 60-те години филиал на Tatra в Братислава, който предлага няколко интересни прототипа на модела 603.

В началото на 90-те години в страната е създадена тунинг фирмата “K-1 Styling”, която първоначално започва да изработва стъклопластови външни компоненти за Škoda и Lada. Благодарение на някои престижни списания, разискващи въпросите на автомобилния тунинг, компанията успява да популяризира продукцията си и сред някои американски фирми, с които не след дълго започва интензивно сътрудничество. Първият “американски” проект на К-1, наречен “Turborossa” е завършен през 1991 г. и е базиран на Chevrolet Camaro (1982 – 1992 г.). Той се изработва в малки серии в продължение на няколко години и донякъде напомня на Ferrari Testarossa, което вероятно е оказало влияние и върху неговото име.

Следващият модел, изработен в малки серии от словашката компания, е точно копие на Lamborghini Countach Jubilee Quattrovalvole, който в САЩ е популярен повече, като “25 Anniversary Countach. Стъклопластовата му каросерия е базирана на удължено шаси от Pontiac Fiero (1984 – 1988 г.).

Не след дълго възникват проблеми с италианците заради използване на названието Turborossa и през 1995 г. моделът с това име е заменен от така наречения K-1 Competition, който от своя страна се явява сполучлива реплика на немския Köenig Competition.

В този период К-1 се утвърждава и като създател на сериозни собствени проекти, които успяват да заинтригуват дори чуждестранните специалисти. Първият такъв прототип е представеният през 1997 г. “Evoluzione”, който е базиран на стандартна F-платформа на GM от периода 1982 – 1992 г. Това е атрактивно съчетание от американска стабилност и европейски стил.

Скоро след него започва изработването и на по-съвършения “Evoluzione II”, но истинската кулминация в историяна на младата и амбициозна компания е неотдавнашното представяне на зловещия K-1 Attack.

Официалния дебют на Attack е през септември 2003 г. на автосалона във Франкфурт, а серийното му производство стартира през октомври същата година. Attack е замислен, като автомобил с две лица – едно за сдържана градска употреба и друго, което да се прояви на състезателната писта, без при това да се налага каквато и да била промяна. Стилната стъклопластова каросерия е поставена върху пространствена рама, изработена от стоманени тръби.

Използваните двигатели са от Ford и по-специално Ford Mondeo V6 ST220. При специална поръчка от страна на клиента цялата електроника на двигателя може да бъде пренастроена така, че максимално да изпъкне спортният нрав на роудстъра. Самият V6 е достатъчно лек, поради което и общата маса на автомобила е сведена до 890 кг. И всичко това при мощност 230 к.с! При Porsche 911 Cabrio показателят е 4,531 килограма на конска сила (1450 кг., спрямо 320 к.с.), а при Ferrari Modena Spider, съответно 3,625 кг/ к.с. (т.е. 1450 кг/ 400 к.с.). Съотношението при Attack е съвсем малко по-слабо – 3,689 кг/ к.с. Поръчките за този автомобил се изпълняват в срок от 6 до 8 месеца, а неговото производство протича под девиза: “Контролирай и не се поддавай на контрол!”

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин