Jeep Wrangler Sahara – жилав, енергичен… и дигитален! (ТЕСТ)

0805
2021

Съществуват няколко истории за произхода на името Jeep, но на мен най-много ми допада теорията за един от героите на култовия комикс за Попай моряка. Името му е Eugene the Jeep, прилича на куче, храни се основно с орхидеи, минава през тавани и стени, катери се по дървета или просто полита към облаците със завидна лекота. Същество, появяващо се навсякъде, където си пожелае. Герой, който винаги подава ръка на Попай, щом попадне в трудна ситуация. Американските войници толкова много го харесвали, че започват да наричат новата си високопроходима военна машина именно Jeep.

Официално името Jeep се появява преди точно 80 години. През февруари 1941 г. шефът на тестовите водачи на Willys-Overland Motors Ървин Ред Хаусман представя колата пред печатните медии във Вашингтон и изкачва с нея каменните стъпала пред Капитолия. Американецът прави обратен завой пред парадния вход на парламента и отново слиза с автомобила по стълбите, след което пред смаяните погледи на журналистите заявява с нескрита гордост: It’s a Jeep.

От високо: независимо дали в движение или паркиран, от борда на Wrangler Sahara ви се разкри-ва една по-специална гледка

До ден днешен Jeep продължава да бъде нестандартно явление в света на автомобилите. Докато всички производители се потят върху алтернативни задвижвания и нови форми на бъдещата мобилност, здрави офроудъри като Wrangler се радват на небивал интерес. Ситуацията ми напомня за една моя лична драма: джипито ме предупреждава за високия холестерол, все повече хора около мен стават вегетарианци, дори вегани, спират млечни продукти и алкохол, избягват захар и правят житни диети, а аз продължавам да бленувам за крехки свински пържоли, изпечени на дървени въглища…

Но нека минем по същество. Четвъртото поколение на Jeep Wrangler продължава традицията на превърналия се в икона дизайн с остри ръбове и характерни предни фарове. За огромна радост на многобройните фенове на марката. Щом се качите и затворите вратата, веднага ще усетите особената позиция на седене и приятното, напомнящо славното минало на Jeep вътрешно оформление в купето. Големият 7-инчов TFT цветен интерактивен дисплей с възможност за сърфиране в интернет, активната свързаност със смартфон и прегледната навигация подсказват, че автомобилът може да реагира адекватно на цифровото ни ежедневие.

Характерна предница: Jeep си остава безпогрешно разпознаваем и в дигиталната ера

По отношение на мултимедията Wrangler с нищо не отстъпва пред възможностите на актуалните SUV. На борда не липсват съвременни асистенти за повече сигурност. Активният ограничител на скоростта е сериен, круиз контролът с функция за спиране или асистентът за избягване на челен удар са опция.

И така… Изкачили сте се с междинна спирка на стъпенката и с любезна подкрепа от ръкохватката, монтирана до широкото предно стъкло, до високо монтираните и удобно тапицирани седалки. Скоростният лост на нежно превключващата 8-степенна автоматична скоростна кутия е в позиция D – време е да потеглим. Подобно на предшествениците си нашият Wrangler Sahara разполага с мултилинк оси с откачане на стабилизиращата щанга отпред, за да гарантира отлична проходимост извън утъпканите градски пътища. В натоварения трафик автомобилът проявява нужното търпение и глези пътниците със завиден комфорт. По разбитите и осеяни с дупки пътища и кални трасета между нивите край Мусачево нашият Jeep изненадващо добре поглъща неравностите и си пробива собствен път със самочувствие.

Въпреки твърдия си покрив, който удобно може да свалите при хубаво време, при по-високи скорости в купето става малко шумно. Не само заради това е желателно на магистралата да се поддържа препоръчителната максимална скорост от 130 км/ч. В този диапазон 2-литровият турбобензинов агрегат с 272 к.с. става учудващо икономичен благодарение на по-ниските обороти.

Тестовият ни разход от 10,3 л/100 км, постигнат основно в градска среда, е добро постижение, като се има предвид сериозното му собствено тегло от малко над два тона. Спокойно работещото задвижване гарантира спринт от 0 до 100 км/ч за само 9,4 сек и е сертифицирано с екологичната норма Евро 6d- Temp. Особени динамични състезателни характеристики едва ли някой би очаквал от Wrangler, но задължително трябва да изтъкнем стабилната и много спокойна позиция в завои.

Възбуждат апетита: ароматната сръбска скара от „Мерак“ на фона на Jeep Wrangler Sahara

За истинските фенове на офроуда още две съществени стойности: максимален клирънс от 24 см и 76 см дълбочина на газене. Минималната инвестиция обаче започва от 103 150 лева. Бърз поглед в портфейла потвърждава опасенията ми, че все още не съм спестил достатъчно, за да го притежавам. За сметка на това, преди да върна Wrangler на вносителя му „Витоша Ауто“, мога да мина покрай приятелите ми от любимата сръбска скара „Мерак“ в „Младост 3“. Неподправено кулинарно удоволствие, което без угризения мога да препоръчам на всеки. Само няма да отварям темата пред личния ми лекар. На него по-добре да му разкажа за другите предимства на култовия Jeep Wrangler.

TEХНИЧЕСКИ ДАННИ

Двигател 4-цилиндров бензинов, турбо 16 клапана Работен обем 1995 см3 Макс. мощност 272 к.с. при 5250 об/мин 0-100 км/ч 7,3 сек Макс. скорост 180 км/ч Макс. въртящ момент 400 Нм при 3000 об/мин Задвижване 4х4, трансмисия 8-степенна автоматична Д/Ш/В 4882/1894/1838 мм Междуосие 3008 мм Максимален клирънс 242 мм Максимална дълбочина на газене 76 см Тегло 2013 кг Разход 7,9 л/100 км СО2 245 г/км Цена 118 920 лева

ИЗВОД

Jeep Wrangler не изневерява на имиджа си. Не залита по модните тенденции, а ги адаптира премерено. Пред лачените си SUV събратя класикът изпъква с професионални способности на катерач. Двигателите са значително по-икономични и чисти, интериорът е съвременен и удобен.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин