Jeep Grand Cherokee WH: можем ли да се доверим на този „американец“?

Наскоро дизеловият скандал засегна и Jeep. Но двигателят на Mercedes при по-старите модели не е засегнат

0603
2017

ОТНОВО ОБВИНЕНИЯ срещу автомобилен производител: EPA, агенцията за опазване на околната среда в САЩ, проверява пречистването на отработените газове на дизеловите модели на Grand Cherokee. Може ли да се доверим на този „американец“? Зависи от годината на производството: от подозренията са засегнати моделите от 2014 до 2016 година, оборудвани с дизелов двигател на италианския производител VM Motori. Другите модели, например нашият употребяван автомобил с 3.0 CRD на Mercedes под предния капак, не са в списъка на EPA.

Нашият Jeep е от третото поколение на Grand Cherokee (Typ WH, 2005 до 2010 година): при него е обърнато внимание както на комфорта, така и на проходимостта. За още по-висок комфорт на возене предното окачване е с двойни напречни носачи. За разлика от много SUV-ове WH серийно се оборудва с понижаващи предавки, а върховият модел Overland дори и с блокажи на трите диференциала. Затова Grand Cherokee е сред най-талантливите катерачи.

Типично за САЩ: добро оборудване, но
обикновени материали. Често са скъсани
страничните бордове на седалките

За истинските почитатели на автомобилите от САЩ има само едно задвижване: един от трите боботещи басово V8 бензинови двигатели. Best of Show: представената през 2006 година върхова версия SRT8 с 6,1-литров Hemi-V8, 426 к.с. и снижено спортно окачване. Не толкова брутално и по-нежно се движат вариантите 4.7 и 5.7. И трите V8 са надеждни и издръжливи, но разходът им във всекидневието рядко пада под 15 л/100 км. Работата е ясна: сглобяваната специално при Magna в Грац, Австрия, за европейския пазар дизелова версия с пълно право е най-продаваното Grand Cherokee в Германия. И тъй като по време на разработката на Grand Cherokee III Daimler и „майката“ на Jeep Chrysler бяха част от един концерн (1998 до 2007 година), под предния капак работи V6 на Mercedes.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин