Jeep CJ5 Universal: недостижимият

2411
2022

През 1953 г. производителят на класическия Jeep Willys-Overland се слива с автомобилната компания Kaiser-Frazer и продължава своята дейност под името Willys Motor Company. През 1963 г. обединението се преименува на Kaiser-Jeep Corporation, като под тази търговска марка продължава дейността си до 1970 г., когато влиза в състава на American Motors Corporation (AMC).

Още през 1954 г. архаичният чисто военен имидж на Jeep е заменен от усъвършенстван и стилово актуализиран модел, лансиран като CJ5. Той се отличава от своите предшественици CJ3A и CJ3B почти във всяко едно отношение, но най-вече с ефектния си дизайн, с който може би е и най-често асоциирана марката Jeep. Година след него е представена и по-дългата с 10 см версия CJ6.

В стандартното изпълнение на CJ5 двигателят е 4-цилиндров, дизелов Perkins, но след 1965 г. като опция се предлага и двигател V6 от Rambler, с работен обем 5,4 литра и мощност 160 к.с., а скоро след това и 3,7-литров Buick V6.

През 1972 г. CJ5 е значително модернизиран – променени са общите габарити, предния капак, обзавеждането в салона и конструкцията на основните агрегати. Освен 4- и 6-цилиндровите двигатели, всъдеходът вече се предлага и с бензинов агрегат V8 (5 л, 150 к.с.). Скоростните кутии при различните изпълнения са съответно 3-, 4- или 5-степенни, но се предлага и вариант с автоматична трансмисия.

В този все още класически вид Jeep CJ5 се произвежда до 1984 г.

Ето как е представен Jeep CJ5 в оригиналния фирмен каталог от 1968 г.:

Товарете го здраво. Той няма да ви подведе.

Jeep Universal ще се справи с всичко, с което го натоварите. Въпреки че повече от 27 години той доказва своята закалка в най-трудните изпитания, Kaiser “Jeep” Internatonal Corporation продължава да усъвършенства неговата устойчивост, гъвкавост и унверсално приложение.

Високопроходмият Jeep умело преодолява черни пътища, песъчливи терени, сняг и лед. Освен това той може да носи и обслужва тежка екипировка, като лебедка, екскаватор, косачка и много други. Стандартният двигател на Jeep Universal е здрав и надежден 4-цилиндров Hurricane, но като опция се предлага и V6.

Възложете му най-черната работа, за която се сетите.

Копаене, теглене, почистване, влачене и всичко, което ви дойде на ум. Световно признатият Jeep Universal, снабден с унверсално оборудване, със сигурност ще свърши вашата работа.

Изберете вашата опция.

Можете да оборудвате вашия Jeep с метален покрив, както върху двете половини на пътническото и товарното пространство, така и изцяло. Фабриката предлага и цял брезентов покрив.

Направете вашия Jeep още по як. Направете го толкова устойчив и универсален, колкото желаете, със спецалната екипировка и допълнителните аксесоари, които допринасят за повишаване на мощността, сигурността, комфорта и ефективността.

Основният му компонент е здравината.

Със здравината върви и мощността. Тя идва от изпитания 4-цилиндров двигател Hurricane от 75 к.с. За допълнителна мощност изберете V6 от 160 к.с. Тези възможности правят Jeep един от най-мощните представители в неговия клас и теглова категория”.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин