Jeep Cherokee на старо: добър офроудър на добра цена

2401
2023

Jeep е синоним на автомобил с висока проходимост от много десетилетия. Но освен с най-известния си модел в лицето на Wrangler, американската марка, която днес е част от Stellantis Group, има и други успешни попадения. Като например Cherokee, който се произвежда от 1974 г. и сега е на пазара в петото си поколение.

В момента компактният SUV с универсални таланти вероятно е станал жертва на мерките за електрификация и свързаното с тях преструктуриране на моделната гама на Jeep – и затова вече не може да бъде поръчван в Европа. Но все пак, ако търсите екземпляр от дизеловия SUV с голям въртящ момент, можете да го откриете на пазара за употребявани автомобили. С малко късмет ще попаднете на някой от последните екземпляри, оборудвани с работещия на самовъзпламеняване агрегат MultiJet – например един бял с автоматик, продаван в германския град Улм.

Предлаганият там Jeep Cherokee 2.2 MultiJet във варианта на оборудване Limited е регистриран за първи път през август 2020 г. и е на сравнително малък пробег. Отчетените на таблото 26 500 километра са нищо за 2,2-литровия дизелов агрегат с 200 к.с., комбиниран с деветстепенна автоматична скоростна кутия.

Висококачественият кожен салон на Cherokee изглежда много добре дори две години и половина след първоначалната регистрация на автомобила.

Въртящият момент – над 400 Нм, предаван към четирите задвижващи колела, гарантира, че Cherokee не изневерява на репутацията на Jeep. Снимките на продавача обаче ни навеждат на мисълта, че бялото дизелово Cherokee не е излизало често извън асфалта. По-подробна справка за историята на автомобила обаче е задължителна при огледа, тъй като дори джипът да е в добро състояние, потенциалните купувачи трябва да проверят колко точно собственици е имал той до момента.

Изгоден и удобен

Въпреки че употребяваният Jeep Cherokee e доставен преди две години и половина на първия си притежател в базовата си версия Limited, SUV-ът разполага с няколко изкушителни удобства. Освен с кожен салон, при това с отопляеми седалки, купувачът на автомобила ще се радва на електрически заден капак, навигационна система, LED фарове и др.

Cherokee вече не се предлага като нов автомобил – поне за момента. Но дори да изберете неговия малък брат Compass, ще трябва да отделите поне 64 540 лева за „мек“ хибрид с бензинов двигател със 130 к.с. – и вероятно ще трябва да почакате дълго. С оглед на това употребяваният Jeep Cherokee 2.2 MultiJet изглежда като супер оферта, тъй като автокъщата Sayler в Улм (федерална провинция Баден-Вюртемберг, Германия) иска само 32 290 евро (ок. 64 500 лева) за наличния на момента автомобил – който дори ще бъде с гаранция.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин