Jeep Avenger 4xe: 2 електромотора, ДВГ и 4х4

2305
2024

Вчера Jeep представи официално новото попълнение в гамата на Avenger – 4xe. Представянето на Jeep Avenger 4xe означава повече от просто разширяване на гамата на марката – то символизира стратегически отговор на развиващите се изисквания на клиентите. Създаден, за да се погрижи за разнообразен спектър от хора, Jeep Avenger 4xe се харесва на природните ентусиасти; на тези, които обичат и практикуват спорт; на собственици на 4×4, които не биха се отказали от допълнителното сцепление и безопасност, осигурени от всички задвижване на колела; на клиентите от града, които се нуждаят от компактна кола през работната седмица, но обичат приключенията на открито през уикенда; както и на хората, които искат да се открояват от тълпата.

Иновативното задвижване безпроблемно съчетава предимствата на хибридната система с най-модерната AWD технология. В основата му лежи динамична 48V хибридна система, включваща надежден 1,2-литров турбодвигател, генериращ 136 к.с., подсилен от два електромотора с по 21 кВт, разположени в предната и в задната част на автомобила. В съчетание с автоматична 6-степенна скоростна кутия с два съединителя, за шофиране в изцяло електрически режим при ниски скорости благодарение на интегрирания електромотор, тази конфигурация не само подобрява удоволствието при шофиране, за което ентусиастите на Jeep жадуват, но също така въвежда повишено ниво на вълнение чрез функцията E-Boost в спортен режим.

Jeep Avenger 4xe дебютира с променен дизайн, подобрени характеристики и задвижване на четирите колела в най-добрите традиции на легендарната офроуд марка.

Допълнителните възможности под капака позволяват на 4xe да осигури отлична динамика – постигане на максимална мощност от 136 к.с., максимална скорост от 194 км/ч (+10 км/ч в сравнение с модел e-Hybrid) и ускорение от 0-100 км/ч само за 9,5 секунди. Задвижването 4xe поставя нов стандарт в хибридната гама на Avenger, предлагайки най-високата мощност и въртящ момент, с 36 к.с. и 25 Нм повече от версията e-Hybrid FWD. Това води до по-бързо ускорение и по-висока максимална скорост, като същевременно поддържа минимално увеличение на емисиите на CO₂. Това стабилно представяне обединява безпроблемно мощността с екологичното съзнание и благодарение на съчетаването на задвижване на четирите колела с хибридна технология прави възможно намаляването на разхода на гориво и емисиите.

Подобренията на версията включват още подобрени офроуд ъгли, 10 мм увеличение на просвета и възможност за преминаване през вода с дълбочина до 400 мм. Подаваният към задните колела въртящ момент достига 1900 Нм за върхово сцепление благодарение на специален редуктор. Тази
способност позволява преодоляване на наклони от близо 40% на трудни терени като чакъл и до 20%, когато няма сцепление на предната ос.

Функцията Selec-Terrain на Avenger 4xe дава възможност на водача да избере подходящия режим за всяка ситуация.

Jeep Avenger 4xe е оборудван с интелигентна система за задвижване на четирите колела, която гарантира, че възможностите за задвижване 4×4 са налични винаги, когато е необходимо. При ниски скорости (до 30 км/ч) сцеплението на четирите колела е постоянно, с разпределение 50:50. При среднo високи скорости (от 30 до 90 км/ч) задвижването на задния мост се активира само при поискване. Прави впечатление, че дори при нулев въртящ момент задният електромотор остава активен, за да подсигури сцепление при внезапни нужди. Когато е включено задвижването на четирите колела, разпределението на въртящия момент се основава на действителните моментни нужди, с потенциално разделение до 50:50. При високи скорости (над 90 км/ч) предното задвижване става постоянно, а задният електромотор се „отцепва“, за да минимизира енергийната консумация. Avenger 4xe разполага с независимо задно окачване тип Multilink за по-високо ниво на комфорт.

Предната и задната броня са направени от цветен материал с покритие против надраскване, а отпред новата броня предлага безопасност и здравина в скалист терен, и разполага с по-висока и по-изпъкнала облицовка, защитаваща табелата с номера от удари. Освен това жизненоважни компоненти като предната долна решетка и радарът са защитени от здрава броня, гарантираща издръжливост и дълготрайност в тежки условия.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин