Jaguar XKSS: прераждането на легендата

Уникалният автомобил е автентично произведен по точните спецификации за 1957 г. от експертите на Jaguar Land Rover Classic


18
ное.
2016

Първият автентичен Jaguar XKSS, произведен след почти 60 години, бе представен на световно ниво в Лос Анджелис от Jaguar Classic. XKSS в цвят Sherwood Green е създаден от инженерния екип на Jaguar Classic преди производството на деветте автомобила, които ще бъдат доставени на клиенти от цял свят през 2017 г.

Често наричан първия суперавтомобил в света, XKSS първоначално е бил създаден от Jaguar като шосеен вариант на спечелилия състезанието Льо Ман модел D-type, конструиран през 1956 г.  През 1957 г. девет автомобила, предназначени за износ в Северна Америка, биват унищожени от пожар в завода Browns Lane на Jaguar в централна Великобритания; което означава, че са били създадени само 16 броя XKSS.

По-рано тази година Jaguar обяви, че поделението Classic ще конструира деветте „загубени“ спортни автомобила XKSS за подбрана група колекционери и клиенти. Новият уникален XKSS, представен в Лос Анджелис, е резултат от 18 месеца проучване и ще бъде използван като мостра, от която ще бъдат произведени деветте реплики.  Деветте автомобила ще бъдат напълно нови, с последователни номера на шасито от дневника на XKSS. Всички автомобили в момента се продават на цена над 1 милион паунда всеки. XKSS е втората реплика, създадена от Jaguar, след шестте Lightweight E-type, произведени през 2014 г. Този проект помогна на екипа да научи как се създават автомобили, според спецификациите, по които са били конструирани в серийно производство, и тези знания бяха усъвършенствани със създаването на „новия оригинал“ XKSS.

Продължете на следващата страница

Още по темата