Jaguar XKSS: прераждането на легендата

1811
2016

Уникалният автомобил е автентично произведен по точните спецификации за 1957 г. от експертите на Jaguar Land Rover Classic

Първият автентичен Jaguar XKSS, произведен след почти 60 години, бе представен на световно ниво в Лос Анджелис от Jaguar Classic. XKSS в цвят Sherwood Green е създаден от инженерния екип на Jaguar Classic преди производството на деветте автомобила, които ще бъдат доставени на клиенти от цял свят през 2017 г.

Често наричан първия суперавтомобил в света, XKSS първоначално е бил създаден от Jaguar като шосеен вариант на спечелилия състезанието Льо Ман модел D-type, конструиран през 1956 г.  През 1957 г. девет автомобила, предназначени за износ в Северна Америка, биват унищожени от пожар в завода Browns Lane на Jaguar в централна Великобритания; което означава, че са били създадени само 16 броя XKSS.

По-рано тази година Jaguar обяви, че поделението Classic ще конструира деветте „загубени“ спортни автомобила XKSS за подбрана група колекционери и клиенти. Новият уникален XKSS, представен в Лос Анджелис, е резултат от 18 месеца проучване и ще бъде използван като мостра, от която ще бъдат произведени деветте реплики.  Деветте автомобила ще бъдат напълно нови, с последователни номера на шасито от дневника на XKSS. Всички автомобили в момента се продават на цена над 1 милион паунда всеки. XKSS е втората реплика, създадена от Jaguar, след шестте Lightweight E-type, произведени през 2014 г. Този проект помогна на екипа да научи как се създават автомобили, според спецификациите, по които са били конструирани в серийно производство, и тези знания бяха усъвършенствани със създаването на „новия оригинал“ XKSS.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин