Jaguar XKSS: като феникс в пепелта

0104
2016

Jaguar ще направи малка серия от XKSS. При това не става дума за някаква реплика, а за машина в напълно оригинален вид. По-конкретно – за едва девет бройки на модела, “уличната” версия на легендарния състезателен D-Type. От планираните 25 екземпляра на машината до клиентите са достигнали само 16, останалите са изгорели при пожар в завода в Браунс Лейн. Именно тези девет бройки ще бъдат направени отново в оригинална спецификация и ще бъдат продавани на колекционери срещу „скромната” сума от 2,6 милиона лева. XKSS разполага с по-високо предно стъкло, врата за пътника до водача, нови предни и задни светлини, брони, текстилен покрив и „скара” за багаж. 3,4-литровият редови 6-цилиндров мотор генерира около 250 к.с., които гарантират достигането на 250 км/ч.

Един от най-известните собственици на XKSS е холивудската звезда Стив Маккуин, който на два пъти остава без книжка с тази кола.

Един от най-известните собственици на XKSS е холивудската звезда Стив Маккуин, който на два пъти остава без книжка с тази кола.

В средата на 50-те, след оттеглянето си от моторспорта, Jaguar решава да използва 25-те останали каросерии на D-Type за машина, хомологирана за движение по обществените пътища. Повечето от 16-те произведени на времето коли отиват в САЩ. Една дори става собственост на Стив Маккуин, който (според статиите в пресата тогава) обичал да кара бясно машината из Лос Анджелис и да вози приятелите си в нея.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин