Jaguar XJR-15: класика на деня

1909
2019

Суперспортният автомобил Jaguar XJR-15 с 457 к.с. бе един от най-впечатляващите през 90-те години. Нашата класика на деня!

Супер-спортистът XJR-15 на Jaguar е толкова екстремно бърз, колкото и рядко срещан. В периода от 1990 до 1992 г. моделът е произведен само 50 пъти. 20 от тях имат разрешение за движение по нормални пътища, като само малцина се движат, а останалите се намират в гаражи на колекционери.

Силни състезателни гени и ежедневна пригодност

Jaguar XJR-15 е замислен за пистата с своя 6,0-литров V12-атмосферен агрегат (457 к.с.) и карбоново шаси. Той е създаден от Tom Walkinshaw Racing (TWR), реализирали и XJR-9, който през 1988 г. печели 24-те часа на Льо Ман. XJR-15 участва през 1991 за Jaguar Sport Intercontinental Challenge на Гран При на Монако, Силвърстоун и Спа. Трансмисията на модела за движение по нормални пътища е синхронизирана 5-степенна. Автомобилът е оборудван дори с мигачи и климатична инсталация.

Във вътрешното пространство е тясно и шумно

При качване трябва първо да преодолеете широките прагове от карбон, за да можете след това бавно да се смъкнете в кокпита. Отвън този Jaguar прилича на Monoposto със стъкления си купол, но всъщност вътре има две седалки, които са доста близо една до друга. Като цяло вътре има малко място – пространството за краката е тясно, а скоростният лост е плътно до волана, който е скосен в долната си част. От стъкления купол водачът се наслаждава на добър обзор. Внимание: преди да стартирате V12 агрегата, е по-добре да помислите за тапи за уши! Този Jag е брутално бърз, но разполага с много директно управление! Максималната скорост на модела е 300 км/ч, а спринтът от 0 до 100 км/ч се взема от тежащия 1050 кг XJR-15 за 3,9 секунди.  

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин