Jaguar XE SV Project 8 подобри собствения си рекорд за най-бърз седан на Ринга (ВИДЕО)

2507
2019

Екипът на Jaguar Special Vehicle Operations разработи нова версия на суперавтомобила XE SV Project 8, която мигновено доказа своите свръхвъзможности, подобрявайки един от най-впечатляващите рекорди на модела. Спиращо дъха  време от едва 7 минути и 18 секунди беше необходимо, за да бъде преодоляна с лекота една обиколка на Нюрбургринг. Новото постижение е с 2,9 секунди по-бързо от предния рекорд, поставен през ноември 2017 г., като е и със 7 секунди по-бързо в сравнение с който и да е друг автомобил с 4 врати.

С Винсент Радермекер зад волана новият Jaguar XE SV се завърна на германската писта в двуместна версия Track Pack. Суперавтомобилът разполагаше с адаптивно окачване, което беше нагласено в спортен режим за писта. Предният сплитър и карбоновият спойлер също бяха прецизно настроени и спомогнаха за уникалния рекорд, който едва ли скоро ще бъде подобрен.

Джамал Хамеди, Главен инженер в Jaguar Special Vehicle Operations, гордо споделя: “Първоначалният рекорд на Jaguar XE SV Project 8 на пистата Nürburgring демонстрира екстремните възможности и представяне на един от най-бързите серийни автомобили. Пробуден от състезателната си визия,  екипът на SV знаеше, че Project 8 може да бъде още по-бърз. Новият официален рекорд е огромна победа за всички, които участваха в проекта и преминаха всички граници, за да подобрят ексклузивния Project 8 за нашите клиенти.”

Задвижван от 5.0-литров Supercharged V8 с 600 к.с., Jaguar XE SV Project 8 е способен да развие скорост от 100 км/ч за по-малко от 3.7 секунди, като с лекота може да достигне до 320 км/ч. Интересно е да се отбележи, че Project 8 има напълно плоска кора в долната част на шасито, която подпомага аеродинамиката на автомобила.

Лимитираната серия на Project 8 ще се произвежда за последно тази година и има три специфични версии:

  • Олекотеният двуместен Track Pack, използван на пистата за рекорда
  • Четириместен вариант със същия аеродинамичен пакет и управление като Track Pack версията
  • Спецификацията Touring с дискретен спойлер – ултимативната суперкола под прикритие – с едва 15 ексклузивни екземпляра за цял свят.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин