/ JAGUAR VISION GRAN TURISMO SV Е НАЙ-ДОБРИЯТ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ВИРТУАЛЕН СПОРТЕН АВТОМОБИЛ

JAGUAR VISION GRAN TURISMO SV Е НАЙ-ДОБРИЯТ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ВИРТУАЛЕН СПОРТЕН АВТОМОБИЛ

Разработен въз основа на Jaguar Vision Gran Turismo Coupé, за да осигури изключителна производителност, сцепление и стабилност при висока скорост

Максимална скорост от 410 км./ч., съвършен аеродинамичен дизайн и технология на задвижването, използвана в автомобилните състезания, определят Jaguar Vision Gran Turismo SV. Това е най-новата изцяло електрическа виртуална състезателна кола, разработена за играта Gran Turismo и пресъздадена в реалния свят за допълнителни проучвания на дизайна й.

Jaguar Vision Gran Turismo Coupé – първият изцяло електрически спортен автомобил на Jaguar, създаден за световноизвестната серия Gran Turismo, излязла на пазара през октомври 2019 г. – вече се оказа изключително успешен, привличайки геймърите със своя радикален, вдъхновен от наследството на бранда дизайн, фокусиран върху водача интериор и изключителна динамика и управление.

И все пак за екипа на Jaguar Design, SV и Jaguar Racing, Vision GT Coupé представляваше само отправна точка за създаването на Vision GT SV. Това беше възможност да се преоцени всичко, което би могло да подобри производителността и да се създаде един изключителен електрически състезателен автомобил Jaguar.

Основен за този процес беше подробният анализ на отзивите на геймърите от онлайн видеоклипове и форуми. Това „виртуално тестване“, комбинирано с много часове „зад волана“, даде възможност на дизайнерските и инженерни екипи да определят как точно да оптимизират Vision GT SV, за да създадат перфектния електрически състезателен автомобил.

Джулиан Томсън, директор Дизайн в Jaguar, сподели: „Автомобилите Jaguar, създадени за състезателната писта и пътя, винаги са споделяли едно и също ДНК – независимо дали това са D-TYPE и XKSS, или I-PACE и I-TYPE. И така, когато дизайнерският екип зад Vision GT Coupé беше помолен да създаде върховния състезателен модел за Gran Turismo, те работиха съвместно с инженери от SV и Jaguar Racing, за да създадат нещо наистина специално. Vision GT SV е драматичен и визуално заинтригуващ автомобил, който показва какво е възможно, когато традиционните представи за реалния дизайн на автомобила са напълно пренебрегнати. При въвеждането на тази кола в експлоатация в реален размер ние успяхме да покажем най-екстремната версия на електрически състезателен автомобил Jaguar, която е вдъхновена от миналото, но гледа безмилостно към бъдещето.“

Създаден от експерти

Опростената, лека структура на купето вече разполага с четири електрически мотора, проектирани от Jaguar Racing и SV, генерирайки комбинирана мощност от 1 903 к.с. (1 400 кВт) и 3 360 Нм моментален въртящ момент с предимствата на сцеплението и динамиката на системата за задвижване на колелата. Ускорението от 0-100 км. в час отнема около 2 секунди по пътя до максималната скорост от 410 км./ч.

Задачата за използване на силата на Gran Turismo SV за осигуряване на още по-вълнуващо състезателно изживяване за геймърите се падна на инженерния екип на Jaguar SV.

Джамал Хамейди, инженерен директор, Jaguar SV, сподели: „Имахме поставена една цел: да вземем всичко, което прави Jaguar Vision GT Coupé толкова специален – производителността, управлението и звука – и да го издигнем на ново и по-високо ниво.Екипът не просто постигна тази цел – надмина я, разработвайки виртуален електрически автомобил, който наистина може да се състезава успешно в 24-часовите състезания. Не само това, те успяха да видят работата си във виртуалния свят, превърната в реалност с производството на зашеметяващия реален модел, който без съмнение ще развълнува геймърите за това, което предстои в Gran Turismo.“

Елегантният силует на Vision GT Coupé все още е ясно разпознаваем в GT SV, включително вдъхновените от C-type и D-type калници, и – дори с допълнителния мотор, задвижващ предната ос – междуосието остава непроменено на 2 721мм.

С размери 5 540 мм, GT SV е с 861 мм по-дълъг като цяло – промяна, изцяло обусловена от аеродинамиката. За да осигури увеличената притискаща сила, необходима за по-голяма тяга, по-бързо завиване и повишена стабилност при висока скорост на дълги прави, GT SV има нов преден сплитер и ново разгъваемо задно крило.

За да реши често противоречивите изисквания за увеличаване на притискащата сила, като същевременно минимизира съпротивлението, екипът на SV работи с дизайнерите на Jaguar, за да разработи пълен набор от функции, които работят заедно за подобряване на динамиката, стабилността, производителността и ефективността.

В допълнение към по – големия и по – ефективен сплитер, който създава притискаща сила върху предната ос, отворите в предната част на автомобила насочват въздушната струя по начин, по който се намалява турболенцията и спомага за плавното преминаване на въздуха към задната част на автомобила. Въздуха, който преминава през арките на колелата също е насочен към задната част на автомобила чрез изходни отвори в калниците.   

Напълно затвореният и скулптуриран под има вграден кил зад предната ос, с което допринася за стабилността на автомобила при високи скорости като ускорява въздушния поток, намалява неговото налягане и помага за редуцирането на подемната сила преди въздуха да премине през задната част на автомобила чрез вентури. 

Ефективната аерофункция, разработена за GT SV,разгъващо се задно крило, е вдъхновена от състезателни автомобили от богатата линия на Jaguar, включително XJR-14. Изработен от концепцията до окончателния дизайн, основната, фиксирана секция на крилото се увива над и около задната част на автомобила и плавно се слива в задната част.

Крилото е проектирано като неразделен елемент от изваяната каросерия, като същевременно осигурява аеродинамичните характеристики, необходими за състезанията: две подвижни секции автоматично се вдигат, за да предоставят допълнителна притискаща сила, когато е необходимо, но се връщат в началнитеси позиции, за да минимизират съпротивлението.

В резултат на това GT SV има коефициент на въздушно съпротивление от Cd 0,398 – изключително нисък за състезателен автомобил – но също така генерира 483 кг притискаща сила при 322 км./ч.

Майкъл О’Ригън, старши инженер по аеродинамика, Jaguar SV, сподели: „Всички аеродинамични характеристики са старателно оптимизирани чрез авангарден изчислителен анализ на динамиката на флуидите – по абсолютно същия начин, по който правим с реални проекти като Jaguar I-TYPE.Това, с което се гордея най-много, е как сме разработили GT SV в надежден електрически състезателен автомобил с производителност като на настоящите състезателни автомобили – и то за толкова кратко време.“

Наелектризиращо представяне:

Инженерите на Jaguar Racing разработиха изключителната изцяло електрическа задвижваща система на GT SV с четири двигателя. Те също така проектираха системата за първия автомобил Jaguar Vision GT, прилагайки всичките си знания и опит от разработването на Jaguar I-TYPE през шест последователни сезона.

Работата беше разделена на два основни проекта: Втори мотор с мощност 407 к.с. (300kW) към предната ос, за да осигури по-високата необходима мощност и въртящ момент. Тогава системата за управление на топлината беше допълнително подобрена, за да се справи с по-високите натоварвания и да гарантира, че поддържаните високи скорости и екстремното ускорение могат да бъдат поддържани по време на състезание.

С един мотор, задвижващ всяко колело, задвижващата система на GT SV генерира комбинирана мощност от 1 903 к.с. (1 400 кВт) и 3 360 Нм въртящ момент. Всеки двигател има своя собствена едноскоростна кутия, която се характеризира със здравина, необходима за високата стойност на въртящия момент, заедно с минимална маса и триене за оптимална ефективност и способността да осигурят максимална скорост на автомобила от 410 км./ч.

Наред с електрическото задвижване на всички колела, моторите също така дават възможност за безкраен контрол на страничното и надлъжно разпределение на въртящия момент, осигурявайки промяна в способността за разпределяне на въртящия момент за още по-голяма тяга, пъргавина и контрол.

Захранването идва от най-съвременната литиево-йонна батерия, която е разположена ниско в леката, твърда структура на корпуса на GT SV, осигуряваща нисък център на тежестта и почти идеално разпределение на теглото.

Джеймс Барклай, директор на екипа на Jaguar Racing, сподели: „Работата по разработването на състезателните автомобили за Formula E – I-TYPE на Jaguar успоредно с Vision Gran Turismo SV даде безпрецедентната възможност на инженерите на Jaguar Racing да приложат своя опит към два невероятни електрически автомобила  – нашият най-усъвършенстван автомобил от Формула Е досега и състезател за виртуалния свят.И двата модела са проектирани и разработени с помощта на модерни инструменти за симулация, за да изтласкат изцяло електрическия задвижващ механизъм и софтуерните технологии до краен предел и нямаме търпение да ги видим в Сезон 7 и Gran Turismo.“

Системата за управление на топлината е подобрена от допълнителна верига за течен азот, която осигурява допълнителен капацитет, за да позволи на батерията да осигурява максимална мощност за по-дълго, като същевременно остава в идеалния си температурен диапазон. Азотното охлаждане също е свързано с бутона Boost в купето, за да се гарантира, че дори при най-взискателните работни условия батерията няма да надвиши горната си температурна граница.

Най-доброто виртуално изживяване при шофиране:

Уникалният звук на задвижването, толкова основен за интуитивното шофиране на Jaguar Vision GT Coupé, е допълнително подобрен при версията GT SV. Отразявайки увеличаването на мощността и въртящия момент от трите на неговия предшественик дочетирите електродвигателя, GT SV генерира звук, който е още по-целенасочен, отличителен и футуристичен. Изграден до кресчендо на червената линия от 40 000 об / мин, той отразява истинската състезателна ДНК на GT SV и осигурява ненадминато удоволствие за водача.

Изживяването се засилва от интериора, предназначен за състезания. Чистите повърхности в купето наистина обгръщат водача и позиционират контролите точно там, където трябва да бъдат. Всеки компонент е красиво изработен с абсолютна прецизност от усъвършенствани леки материали, включително новите платове TYPEFIBRE, използвани за покриване на двете изваяни композитни седалки. TYPEFIBRE е иновативна система от качествени материали, разработена от Jaguar, за да достави по-лека алтернатива на кожата с изключителен комфорт и издръжливост. Тъканите TYPEFIBRE ще бъдат тествани от Jaguar Racing в I-TYPE 5 по време на сезон 7 от ABB FIA Formula E World Championship.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин