Jaguar S-Type на старо: „британец“ със синя кръв

Аристократичен автомобил за обеднели благородници: S-Type е наистина много изгоден


20
сеп.
2017

Този предразсъдък е популярен от десетилетия: човек винаги се нуждае от два Jaguar-a, за да може да кара единия, докато другият е в сервиза. След преминаването на производителя към Ford през 1989 година качеството на автомобилите на Jaguar се подобри значително. Представеният през 1999 година S-Type не е чистокръвна аристократична котка, а ползва платформата и задвижването на брата от концерна Lincoln LS. Надежден автомобил ли е S-Туре?

Лукс няма да ви липсва, но все пак няма да усетите истинската атмосфера на Jaguar: твърде много пластмаси, твърде много компоненти и детайли от Ford

В продължителния тест на АUТО BILD от 2002 година S-Type 3.0 V6 измина 100 000 километра без повреди. Но все пак се наложи да посети сервиза пет пъти, в повечето случаи заради тропащото окачване. Звуците идваха от разбитите тампони на стабилизатора отпред и тракащи амортисьори. След 45 000 километра тампоните на амортисьорите бяха разбити, наложи се да бъдат сменени и четирите. Спирачните накладки не успяха да достигнат и този пробег, след 30 000 километра се наложи да бъдат монтирани нови комплекти на предната и задната ос. Теглото и скоростта си искат своето. Подобна е ситуацията и с двете край ни ауспухови гърнета, които рядко издържат повече от 5 години. Основният проблем на S-Type обаче е капризната автоматична трансмисия. Тя изведнъж престава да превключва на 4-та и 5-а предавка. Сервизите често предпочитат да сменят цялата трансмисия, като всъщност причината за повредата е скъсана пружинка в „мозъка“ на кутията. При това пружинката може да се смени, без да се налага демонтиране на трансмисията. След фейслифта през 2002 година се монтира не само по-надеждна 6-степенна автоматична трансмисия на ZF, основно е модерн

изиран и интериорът, който вече предлага типичната атмосфера на „стаята с камината „. Но може да й се насладите само ако всички комфортни електрически опции работят безупречно. Така че : нуждае ли се водачът на Jaguar от два S-Туре, за да бъде щастлив? Отговорът: ако Jaguar-ът е в толкова добра форма като тестовия автомобил, ще ви е достатъчен и един екземпляр. И то за каране.

Това ни дразни

Употребяваните Jaguar-и определено нямат славата на безпроблемни автомобили. По-голяма част от предразсъдъците са просто градски легенди, но някои са истина. Най-сериозният проблем на 5-Туре е автоматичната трансмисия на автомобилите, произведени преди фейслифта през 2002 година. Чупи се една пружинка с „мозъка“ на трансмисията, след което тя не може да превключи на 4-та и 5-а предавка. На дисплея се появява съобщение „проблем в трансмисията“. Разходи по ремонта: около 800 евро, не е необходимо демонтиране на трансмисията. Когато двигателят не работи равномерно, най-честата причина е скъсване – на някои от вакуумните маркучи. Изнервящо е и слабото окачване: прекалено нежните носачи на задната ос са много чувствителни към контакт с бордюри, в резултат гумите се износват неравномерно. Ние препоръчваме екземпляр след фейслифта през 2002 година.

Предно окачване

Най-често се разбиват тампоните на стабилизатора и шарнирите на носачите

Автоматична трансмисия 

Отказва управляващата хидравлика. От 2002 година се монтира нов 6-степенен „автоматик“

Комфортни електрически функции

Проверете централното заключване, стъклоповдигачите и климатичната инсталация

Ръжда

Първо се появява по ръбовете на праговете и по уплътнителните лайстни на вратите

Задно окачване 

Носачите и рамената са слабички и често се разбиват

Крайно ауспухово гърне

Крайните ауспухови гърнета постоянно се пръскат с вода от гумите и често са ръждиви

Извод

Който се интересува от Jaguar, не търси перфектност, а чар и стил. Като се абстрахираме от ретро дизайна, усещането заJaguar при S- Тур е не е особено изразено . Моят съвет: поради капризната автоматична трансмисия е за предпочитане да потьрсите поддържан екземпляр със сервизна книжка, произведен след 2002 година.

Още по темата