Jaguar Land Rover пуска нов двигател и трансмисия

1609
2016

Тази седмица Jaguar Land Rover ще увеличи своето семейство двигатели. Новите допълнения поддържат дългосрочния ангажимент на компанията за намаляване на вредните емисии и разхода на гориво. В основата на стратегията за по-добра екология е новият 4-цилиндров бензинов агрегат, който вече е в производство. С поглед към бъдещето в Jaguar Land Rover са разработили модерна автоматична трансмисия, която едновременно ще подобри икономичността на бъдещите модели и ще разшири възможностите им за задвижване на всички колела. Съвременният изследователски проект Transcend, който е на стойност от 30 милиона британски лири, използва новаторския, ултра-широк обхват на предавателно съотношение (20:1), който интегрира скоростна кутия в ниския обхват, двоен съединител и хибридни технологии.

Бензиновият двигател Ingenium включва електрохидравлично управление на клапаните, интегриран изпускателен колектор и twin scroll турбокомпресор с керамични сачмени лагери. След въвеждането на 2,0-литровите, 4-цилиндрови дизели през 2015 г., модерните бензинови мотори Ingenium стават най-новите двигатели Ingenium, които ще влязат в производство и ще бъдат налични от 2017 г.

Transcend e съвременен изследователски проект, който комбинира иновативен механичен дизайн и съвременни производствени техники, за да създаде компактна  олекотена 8-степенна трансмисия с ултра-широк обхват на предавателно съотношение 20 – повече от два пъти по-голям от това на стандартна 8-степенна автоматична кутия. С тегло около 20 кг по-ниско от това на съществуващите 8-степенни автоматични трансмисии, Transcend може да се използва при автомобилите с надлъжно разположен двигател със задно задвижване и при автомобилите със задвижване на всички колела. Новата скоростна кутия позволява интеграция на електродвигател и ще разполага с 8 предавки за преден и 2 – за заден ход.

Частично финансирана от правителството на Великобритания, програмата Transcend се стреми да възобнови производството на трансмисии във Великобритания – чрез инвестиция в процесите по разработване на по-леки компоненти както и чрез по-енергоспестяващо производство – и така да насърчи износа на британски хибридни автомобилни технологии.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин