JAGUAR LAND ROVER ПРЕДСТАВЯ БЪДЕЩЕТО НА МОБИЛНОСТТА

2102
2020

Jaguar Land Rover представи нов концептуален автомобил Project Vector, който е част от мисията им ‘Дестинация Нула'(Destination Zero). Чрез този проект компанията показва своята визия за автономно, електрическо и свързано бъдеще на мобилността.

Мисията на Jaguar Land Rover ‘Дестинация Нула’е част от ангажимента на компанията да направи живота на обществото по-безопасен и здравословен, а околната среда по-чиста. Фокусът на компанията е върху постигането на бъдеще с нулеви емисии, нулеви инциденти и нулеви задръствания – чрез редица иновации в своите продукти, услуги и съоръжения.


Концепцията Project Vector представя усъвършенствана, гъвкава, многофункционална електрическа машина от бъдещето като следващ етап за постигане на поставените цели.

По време на официалното представяне на автомобила главният изпълнителен директор на Jaguar Land Rover, проф. сър Ралф Спет, сподели: „Jaguar Land Rover разбира тенденциите, които се формират в съвременните общества. Project Vector представя компанията като лидер в иновациите за постигане на мисията ни – живота на нашето общество да бъде по-безопасен и здравословен, а околната среда по-чиста. В рамките на този проект ние работихме съвместно с най-ярките умове в академичните среди, за да създадем свързани системи за мобилност – основни градивни елементи на ‘Дестинация нула’.

Project Vector със сигурност е една иновативна стъпка напред, необходима за постигане на нашата мисия.”

Компактната супер кола от бъдещето е с дължина само четири метра и е проектирана за градски условия, а всичките компоненти на батерията и задвижващия механизъм са събрани в долната част на автомобила. Купето позволява конфигуриране на места за лични нужди, както и дори възможност за комерсиални дейности, като доставки на продукти.

Идеята за Project Vector идва с целта да се повиши качеството на живот в градска среда. Проектът е разработен в Националния център за иновации в автомобилите, за да може академични и външни партньори да следят процеса на работа отблизо.

Автономният автомобил ще обърне внимание и на други проблеми свързани с мобилността – от това как клиентите се свързват с услугите за мобилност, до инфраструктурата, която е необходима, за да могат да се ползват електрическите коли в нашите градове.

Д-р Тим Левъртън, директор на проекта, заяви: „Мегатрендовете свързани с урбанизацията и дигитализацията правят свързаните системи за градска мобилност неизбежни. Споделени и частни автомобили ще бъдат свързани към мрежи за обществен транспорт, така че да можете да пътувате при поискване. Това е сложна задача, която може да бъде постигната чрез съвместна работа с партньори от сферата на транспорта, инфраструктурата и дигиталния свят.

С технологичните и инженерни способности на Jaguar Land Rover можем да предоставим уникална възможност за развитие на високо функционални услуги за градска мобилност, които безпроблемно да бъдат интегрирани в ежедневието ни.

Бъдещите градски пътувания ще представляват съвкупност от собствени и споделени автомобили, услуги по заявка, както и обществен транспорт. Нашата визия показва колата като гъвкава част от мрежата за градска мобилност, която може да бъде адаптирана за различни цели.”

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин