Jaguar Land Rover дава втори живот на батерии за електромобили

2803
2022

Jaguar Land Rover е официален партньор с Pramac, световен лидер в енергийния сектор, за разработване на преносим порт за съхранение на енергия с нулеви емисии, захранван от използвани батерии на Jaguar I-PACE.

Наречена Off Grid Battery Energy Storage System (ESS), технологията на Pramac – която включва литиево-йонни клетки от батерии Jaguar I-PACE, взети от прототипни и инженерни тестови автомобили, доставя мощност с нулеви емисии, когато достъпът до мрежовото захранване е ограничен или недостъпен .

Партньорството е първото в плановете на Jaguar Land Rover за създаване на нови бизнес модели. Като част от Reimagine стратегията за нулеви въглеродни емисии до 2039 г., компанията ще стартира програми, които осигуряват втори живот и други приложения за батериите на електрическите модели.

Батериите  на Jaguar Land Rover са проектирани по най-високите стандарти и следователно могат безопасно да бъдат използвани в множество ситуации с ниска енергия, след като състоянието на батерията падне под изискванията на автомобила. Захранването с употребявани батерии като съхранение на възобновяема енергия може да надхвърли 200 гигаватчаса годишно до 2030 г., създавайки глобална стойност над 30 милиарда долара.

Системата има капацитет до 125 кВтч – повече от достатъчно, за да зареди напълно изцяло електрическия SUV I-PACE на Jaguar, носител на множество награди, или за захранване на стандартен семеен дом за една седмица. Pramac директно използва повторно до 85% от акумулаторната батерия, доставена от Jaguar Land Rover в устройството за съхранение, включително модули и окабеляване. Останалите материали се рециклират обратно във веригата за доставки.

Зареждан от слънчеви панели, уредът се състои от акумулаторна система, свързана с двупосочен преобразувател и свързани системи за управление на контрола. Модулите са оборудвани с връзки за зареждане на електрически превозни средства (EV) тип 2 с динамично управление и мощност до 22 кВт AC.

Off Grid Battery ESS също ще бъде разположен в най-големия в света Jaguar Land Rover Experience Center в Йоханесбург, Южна Африка – за да помогне на обекта да се справи с непостоянното захранване от електрическата мрежа.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин