Jaguar F-Type SVR атакува!

С F-Type SVR Jaguar напада конкурентите си от най-висок клас. Но по отношение на поведението на пътя има още какво да се желае. Първите ни впечатления!

1606
2016

В момента тунингът е на мода. Всеки производител се опитва да направи продуктите си по-спортни. Върховите модели на Jaguar се наричат „Special Vehicle Race“ (SVR), като целта е да се конкурират с най-сериозните производители на спортни автомобили. Данните на атакуващия роудстър F-Type SVR са повече от впечатляващи: 423 кВт/575 к.с., ускорение от 0 до 100 км/ч за 3,7 секунди и изключителната на фона на съперниците максимална скорост от 314 км/ч. Но всичко това трябва да е комбинирано със сцепление, пъргавина и прецизност на кормилното управление. Направо може да се движи всеки.

Като емоционалност F-Type SVR има голяма преднина. Внушителният V8 се разбужда с натискане на бутон, боботи сонорно и сякаш няма търпение да ускори роудстъра към хоризонта. Когато пришпорите „котката“ с кикдаун, бруталният двигател с шумен рев преминава в режим „атака“ и изстрелва тежащия 1720 килограма двуместен автомобил с такава непреклонност, че пътниците буквално залепват в удобните спортни седалки. На фона на това ускорение всяко електронно ограничение на скоростта се възприема като лична обида.

Компресорният V8 развива 575 к.с.

Ниският полен над асфалта е съпроводен и със съответната акустика“: боботенето преминава в адски дрезгаво-гърлен металически рев, съпроводен с пукотевиците на междината газ от четирите ауспухови тръби. Когато в огледалото за обратно виждане се появи бучащото компресорно V8 чудовище, дори и спортните лимузини от среден клас с уважение се отместват встрани и му дават път. Радостта от шофирането не приключва и в завоите: задният спойлер, който се издига при 96 км/ч в комбинация с дифузора и серийното двойно задвижване позволяват да овладеете неудържимата мощ на този спортист.

Това обаче не са единствените аеродинамични трикове: предната броня е оформена по нов начин, дъното на автомобила – също. Версията SVR е по-лека с около 50 килограма от конвенционалния F-Type, което допълнително повишава пъргавината в граничен режим. Това се усеща и в бързите завои – автомобилът се справя с тях с по-голяма лекота. Кормилното управление реагира точно на желанията на водача, но страда от типичната на F-Type недостатъчна информативност и лекота. В това отношение Jaguar не може да достигне прецизността на конкурентите от Цуфенхаузен и Уокинг.

Благодарение на по-твърдите тампони и по-дебелият заден стабилизаторен прът окачването е още по-стегнато от това на R-моделите. Това се усеща най-вече в режим Dynamic, който е подходящ само за равни пътни настилки и състезателни писти. Дългите вълни по асфалта се овладяват уверено, но при къси удари болидът нервно подскача в различни посоки. Затова е по-добре да останете в режим Normal, при който няма да получавате толкова детайлна информация за неравностите по настилката. В този режим 8-степенната автоматична трансмисия на XF по-добре се справя с въртящия момент от 700 Нютонметра. Цялата тази динамика обаче си има и своите последици: кабриолетът харчи средно 11,3 литра на 100 километра.

Цената на F-Type SVR ще е близо 300 000 лева

И въпреки че Jaguar доста са се постарали, в интериора усещаме, че автомобилът вече не е „първа младост“. При по-модерните модели Infotainment-системите са по-фини, а материалите – по-висококачествени. Продажбите на F-Type SVR в Европа стартират в края на юли 2016 година, като кабриолетът ще струва близо 300 000 лева, а купето – около 270 000 лева. Тоест надценката в сравнение двете по-„цивилни“ версии на F-Type R е около 50 000 лева – за 25 к.с. повече и 50 кг по-малко.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин