Jaguar F-Pace срещу BMW X4: Ще му бъде ли трудно на Jaguar?

С F-Pace Jaguar предизвиква наложилите се марки SUV-ове. Сравнението с BMW X4 показва колко добър е Jag

2507
2016

Подиграваха се на хората от BMW, когато баварците пуснаха през 1999 г. своя нов модел X5 и бяха първата европейска марка, насочила се извън нормалните пътища. Конкурентите на баварците отдавна не се смеят. Дори фините британци опитват своя късмет на по-високите етажи с Jaguar. Дали обаче огромната преднина на BMW изобщо може да бъде наваксана?
Нека започнем от дизайна. Именно тук Jaguar веднага навлиза в лентата за изпреварване. Поява, стил, елегантност – всичко е настроено за най-високата лига, което определено не се разбира от само себе си в този клас. F-Pace дори изглежда по-представителен от X4, но това всъщност не е учудващо. С дължината си от 4,73 метра той е с 6 см по-дълъг. Което означава значително по-добро предлагано място. Докато BMW губи най-вече пространство отзад заради екстремно спортната си линия на покрива, то на задната седалка на Jaguar удобщо седят дори и високи пасажери.

Светлина и сянка: Jag притежава стил, но качеството и управлението му не са на нивото на BMW

Светлина и сянка: Jag притежава стил, но качеството и управлението му не са на нивото на BMW

Двата конкурента обаче би трябвало да са спортните автомобили сред SUV-овете – затова се насочваме директно към шофьорското място. Jaguar прави почти всичко по правилния начин и тук. Спортните седалки на опционалния пакет R-Sport са превъзходни. В комбинация с ниската позиция на седене и удобното арматурно табло почти забравяте, че седите зад волана на висок автомобил.

Това ни компенсира за някои недостатъци. Качеството не подхожда съвсем на високото ценово ниво. Всичко е изработено и сглобено доста изчистено, но използваната пластмаса може да се види и в (не всеки) малък автомобил. В това отношение от BMW са научили много: меки пластмаси, плътно движещи се превключватели, скъпа кожа – напълно подходящо за автомобил, който в базовото си ниво на оборудване струва над 120 000 лв.

Като по учебник: прегледен кокпит с лесно управление и топкачеставо в X4

Като по учебник: прегледен кокпит с лесно управление и топкачеставо в X4

Значителна разлика има и при управлението на кокпита – тук също се усеща дългогодишният опит на BMW на тема Connected Car. Менютата са ясно структурирани, iDrive дава възможност за управление без разсейване. Jaguar залага на не съвсем интуитивен тъчскрийн, като менютата са доста сложни, а навигационната система не може да бъде управлявана чрез гласови команди.

Време е за шофиране. Дали въпреки високото си тегло Jaguar (виж карето горе) ще успее да не изостане? Веднага ви казваме: да! Изненадващо е колко добре се е получил F-Pace от раз. Макар и при преминаване през къси неравности окачването да има склонност към твърдост, като цяло ще си живеете чудесно с Jaguar. Моторът е много пъргав, ускорява с лекота до червената зона на оборотомера, като още при първия завой собственото тегло от 2 тона е забравено. Жалкото за британците е, че BMW може всичко това една идея по-добре. X4 вози по-хубаво и въпреки това оставя впечатление на по-пъргав. А комбинацията между редовия 6-цилиндров мотор и 8-степенната автоматична трансмисия е страхотна. При цената Jaguar остава верен на себе си и е скъп. В края на краищата въпреки по-добрата гаранция това му коства победата. Липсват му точно две точки. Определено сега никой няма да му се смее.

Jaguar F-Pace: Jaguar e половин клас по-голям

F-Pace е по-дълъг само с 6 см от BMW – и въпреки това е с половин размер по-голям на задната седалка. Багажникът побира съвсем приличните 650 литра.

BMW X4: Спортният дизайн коства място

Ниският покрив е за сметка на мястото отзад – още повече че ниската задна седалка не е много удобна. Багажникът побира минимум 500 литра – твърде малко.

 

 

ИЗВОД
Успешно равенство за Jaguar. F-Pace ни се понрави със своя характер,  управлява се почти на високото ниво на зрялото BMW. С по-добро качество и с не толкова самоуверени цени победата би била в кърпа вързана за Jag.

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин