Jaguar E-Type Zero на Хари и Меган


22
май
2018

Навремето Jaguar E-Type бе определен като автомобил „за мъже, които пушат лула“. Сега – десетилетия по-късно – бихме могли да кажем „за мъже, които пушат електронна цигара“. Причината: „най-красивият автомобил на света“ (по думите на Енцо Ферари) ще получи електрическо задвижване. Jaguar E-Type Zero стана звезда заради две известни личности, които се придвижваха с него: принц Хари и неговата съпруга Меган Маркъл.

Преди феновете да олдтаймерите да са се ужасили: Jaguar E-Type Zero е единичен екземпляр, който се явява мост към бъдещето. От 2020 г.Jaguar Land Rover (JLR) възнамерява да електрифицира всеки модел. Още през тази година на пазара ще се появи изцяло електрически модел – Jaguar I-Pace. Именно от I-Pace е взел някои компоненти този E-Type Zero. Възможно е това електрическо задвижване да бъде използвано и при други класически модели на Jaguar. Новата електрическа машина е имплантирана в структурата на E-Type, което означава, че по всяко време може да бъде монтиран отново конвенционален двигател.

Детайлите: разполагащото с 220 киловата (299 к.с.) задвижване е настроено специално за E-Type Zero, като с оглед на старото окачване мощността е редуцирана. За сравнение – в Jaguar I-Pace „кончетата“ са 400. Литиево-йонната батерия на E-Type Zero отговаря точно по размери и тегло на намиращия се под капака 6-цилиндров двигател на  XK – разположението също е идентично. Като цяло E-Type Zero тежи с 46 килограма по-малко от класическия E-Type

E-Type Zero ускорява за 5,5 секунди до 100 км/ч, пробегът му е 270 километра, а батерията с капацитет 40 кВт. се зарежда за 6-7 часа.

Още по темата

Card image cap
Тези красиви олдтаймери навършват 50 години – Opel Rekord C

8
мар.
2016

През 1966 година са създадени едни от най-въодушевяващите автомобили, от Alfa Romeo Spider до Pontiac GTO. Тази година тези красиви класики навършват 50 години!

Card image cap
Скосеният спортист се завръща

22
апр.
2016

Той ще бъде лек, с 300 к.с. и централно разположен двигател. Дали обаче този скосен „красавец“ ще бъде успешен като великия си прародител?

Card image cap

В последния брой:

Архив >