Jaguar E-Type на 60 години


12
мар.
2021

Jaguar Classic представи E-type 60 Collection и разкри пълни подробности за 12-те експертно реставрирани и подобрени 3,8-литрови модела, създадени по повод на 60-годишнината на емблематичния спортен автомобил.

E-type празнува своя световен дебют в Женева, Швейцария на 15 март 1961 г. Реакцията на публиката към автомобила, достъпен за тестови шофирания, е толкова силна, че Jaguar докарва втори E-type от Ковънтри до Женева за една нощ.

Шест десетилетия по-късно E-type 60 Collection отдава почит на тези две легендарни коли: купето в цвят Opalescent Gunmetal Grey „9600 HP“, управлявано от Боб Бери, и британския роудстър в цвят Racing Green „77 RW“, управляван от Норман Девис, на когото се наложи да зареже всичко, за да стигне до Женева на следващия ден.

Автомобилите E-type 60 Collection, които се продават като двойка (едно купе E-type 60 Edition, един роудстър E-type 60 Edition), са завършени съответно в ексклузивни цветове Flat Out Grey и Drop Everything Green. Тези цветови съчетания са вдъхновени от оригиналните цветове от 1961 г. и няма да бъдат използвани за други автомобили Jaguar.

Автомобилите се отличават и с набор от уникални дизайнерски елементи E-type 60, разработени съвместно с Джулиан Томсън, директор на отдел дизайн в Jaguar, включително петстепенна ръчна скоростна кутия и подобрено охлаждане; плюс информационно-развлекателна система Jaguar Classic с вградена сателитна навигация и Bluetooth връзка.

Най-отличителният визуален акцент за всеки от специално произведените автомобили е гравюра от художник и дизайнер King Nerd на централната конзола на всяка кола, припомняща маршрутите от Ковънтри до Женева на тези оригинални автомобили. Всяко произведение на изкуството отнема повече от 100 часа, за да се създаде на ръка, след консултация със собственика.

Най-значимата актуализация по техниката е специално разработената петстепенна ръчна скоростна кутия, която се отличава със синхронизация на всички предавки, спираловидни зъбни колела и усилен алуминиев корпус за подобрена надеждност и по-голяма издръжливост.

3,8-литровият 6-цилиндров двигател XK с мощност 265 к.с. разполага с автентичен алуминиев радиатор от 1961 г., с електрически вентилатор за охлаждане и електронно запалване, както и изпускателна система от полирана неръждаема стомана. Тази нова изпускателна система е като размер идентична със стандартната система от мека стомана, но произвежда малко по-дълбок тон и предлага по-голяма устойчивост.

Още по темата