Jaguar Classic ще създава изцяло електрически E-Type

2408
2018

След изключително положителния отзвук на оригиналната концепция за „най-красивия електрически автомобил в света“, Jaguar Classic потвърди, че ще предложи на пазара изцяло електрически автомобили Jaguar E-TYPE. Новината идва година след успешния дебют на емблематичния спортен автомобил във вид на концептуален електрически модел, представен на Jaguar Land Rover Tech Fest през септември 2017 г.

Съчетавайки своя експертен опит във възстановяването с новаторските технологии от Jaguar I-Pac, първият изцяло електрически 5-местен спортен SUV автомобил в историята на бранда, Jaguar Classic ще предложи специални изработени по поръчка E-Type, възстановени и трансформирани в електрически в същото предприятие Classic Works, в което се извършва и възстановяването на забележителния E-TYPE Reborn в Ковънтри, Великобритания.

Възможност за трансформиране на съществуващи автомобили E-TYPE  в електрически ще се предлага на настоящите собственици на модела. За да се запази автентичността на базовия автомобил, електрическата трансформация ще бъде напълно обратима.

Подробности за техническите спецификации и цените ще бъдат дадени на по-късен етап, но Jaguar Classic вече приема заявки от потенциални клиенти на E-TYPE Zero. Доставките на първите електрически автомобили E-TYPE се очаква да започнат от лятото на 2020 г.

Конептуалният модел Jaguar Etype Zero

Концептуалният модел Jaguar E-type Zero не само се шофира и изглежда като E-TYPE – той предлага и изключителна динамика, с по-бързо ускорение от оригиналния Series 1 E-TYPE.

Jaguar Classic си поставя за цел пробег от над 270 км за изцяло електрическите автомобили E-TYPE, за което спомагат ниската маса на автомобила в ненатоварено състояние и елегантната аеродинамика. Концептуалният модел се захранва от батерия с мощност 40 кВтч, която може да бъде заредена за около 6 часа, в зависимост от източника на зареждане. С изключение на своя новаторски силов агрегат, модифицирани инструменти и арматурно табло, изтъкващо най-новата информационно-развлекателна система със сензорен екран, концептуалният модел E-TYPE Zero е запазил голяма част от своя оригинален асортимент.

LED-фарове допълват емблематичния дизайн на Series 1. Специално за E-TYPE е проектиран електрически мотор с едностепенна редукционна предавка, използващ много от компонентите на Jaguar I-PACE. Литиево-йонната батерия има същите размери и подобно тегло като стандартния 6-цилиндров двигател XK, използван в E-TYPE, и е разположена на същото място. Електрическият мотор се намира точно зад батерията, на мястото на скоростната кутия на E-TYPE.

Използването на електрически силов агрегат с подобно тегло и размери като на съвременните бензинов двигател и трансмисия означава, че конструкцията на автомобила, включително окачването и спирачките, не се е променила, което опростява трансформацията и запазва усещането при шофиране като на оригиналния автомобил.

В долпънение E-TYPE Zero ще се предлага със специално покритие на боята в бронзов цвят. Изключителният модел ще направи дебюта си в САЩ на The Quail: събитие, свързано с моторните спортове, днес, 24-ти август.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин