Jaguar променя значението на думата „автомобил”


14
авг.
2019

Автомобилният производител Jaguar официално разпространи информация за тяхна нова кампания, която има за цел, да насърчи Оксфордския тълковен речник, да промени значението на думата “car” – автомобил. Причината е изцяло електрическият SUV модел на марката – новият I-PACE, който с гордост носи титлите „Световен автомобил на 2019“ (World Car of The Year) и „Европейски автомобил на 2019“ (European Car of The Year). Тук идва и интересната част – този модел с 0 г вредни емисии не се определя като „автомобил“.

Оксфордският тълковен речник (OED) , който е и главният исторически речник на Английския език, определя думата „car“ (автомобил) като: „пътно превозно средство, задвижвано от двигател (обикновено с вътрешно горене), проектиран да превозва водач и малък брой от пасажери и обикновено има две предни и две задни колела. Използва се за лична, търговска или развлекателна употреба“.

От друга страна, определението в Oxford Dictionaries.com (издателство на университета Оксфорд) на база специализирана колекция от научни уебсайтове, е: „Пътно превозно средство, типично с четири колела, задвижвано от двигател с вътрешно горене и с възможност да превозва малка група от хора“.  За да коригира ситуацията, Jaguar подаде официално заявление до OED и OxfordDictionary.com с цел да се актуализират определенията и да се включат допълнителни задвижващи методи, включително за електрически превозни средства.

Дейвид Браун, директор на отдел „Имена на модели“ в Jaguar споделя: „Много време и мисъл се влагат в името на всяко ново превозно средство или технология, за да се гарантира, че то е удобно за потребителите. Изненадващо е да видите, че определението за автомобил е малко остаряло. Ето защо приканваме английския речник на Оксфорд да актуализира своята информация, за да се отрази новата ера и преминаването от традиционните двигатели с вътрешно горене към по-устойчивите електрически агрегати“.

Оксфордският английски речник се счита за широко приет орган на английския език. Това е ненадминато ръководство за значението, историята и произношението на 600 000 думи от миналото и настоящето на целия англоезичен свят.

Jaguar представи първия си изцяло електрически автомобил миналата година.  Новият I-PACE разполага с характеристиките на спортен автомобил и впечатлява със спиращи дъха системи и технологии от ново поколение. Съвременната литиево-йонна батерия с мощност 90 kWh и олекотената алуминиева конструкция на британеца му позволяват изключително ускорение от 0-100 км/ч само за 4,3 секунди и впечатляващ пробег от 470 км (WLTP) само с един заряд на батерията.

Докато в английския речник на Оксфорд преразглеждат предложението, Jaguar насърчава хората, да не изостават от кампанията и ни пита: как трябва да се определи думата „кола“? Може да се включите и Вие в дискусията в каналите на Jaguar в Twitter, Facebook и Instagram, като използвате хаштаг #RedefineTheCar с вашите предложения.

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >