Jaguar направи „римейк“ на XJ за барабаниста на „Айрън Мейдън“

0703
2018

Премиерно на Автомобилния салон в Женева, Jaguar Classic представя направения по поръчка на барабаниста на „Айрън Мейдън“ Нико Макбрейн Jaguar XJ6 „Най-великите хитове“, с който започва честването на 50-тата годишнина на Jaguar XJ през 2018 г.

Специалната поръчка е съвместно изпълнение на Нико, експертите инженери и майстори в Jaguar Land Rover Classic Works в Ковънтри и директора на дизайнерското студио на Jaguar Уейн Бургес. Проектът включва повече от 3 500 часа работа, като повече от 4 000 части са сменени, с нов дизайн или с нова обработка. За разлика от всеки XJ6 от 1984 г. този включва значителни модификации по екстериора, интериора, силовия агрегат и окачването, за да се получи накрая мечтания от Нико XJ.

Барабанистът на „Айрън Мейдън“ сподели: „Това е моят върховен XJ – третият ми поред, наречен галено „Джони 3“. Беше истинско удоволствие за Jaguar Classic и мен. Толкова съм развълнуван от завършването му и особено от факта, че е на изложението в Женева – той наистина е издание с Най-великите хитове и за мен определя какво точно е Jaguar XJ. Той е признание за майсторството на екипа на Jaguar Classic. Не бихме могли да го планираме по-добре във времето, след като сега е 50-тата годишнина на XJ – моя любим модел Jaguar.”

Основните характеристики включват:

 • Уникални предна и задна броня – хармонично съчетани с модифицираните калници със специално хромирано покритие и изравнени с повърхността US странични маркери
 • „Раздути“ калници приютяват специални 18-цолови телени джанти с гуми 235/45 R18 Pirelli P Zero
 • Индивидуални прагове и модифицирано пресоване на задните врати
 • Предно и задно окачване с регулируеми задни амортисьори
 • Поръчкова боя Mauve
 • Преобразуване в елегантните дръжки на вратите на XJ, Серия 2 и странични огледала във формата на куршум
 • LED фарове със светлинна идентификация „Halo“ на дневните
 • Преобразуване във вградени двойни горивни филтри
 • Модерно уплътнение на вратите за намален шум от вятъра и допълнително заглушаване на звука
 • Интегрирано управление чрез тъчскрийн на навигация, телефон, камера за обратно виждане и др.
 • Интериор с нова тапицерия с модифицирана пяна на седалките за повече финес
 • Специална аудиосистема с USB свързаност с контролни бутони, изработени от алуминий и вдъхновени от усилвателите за китара
 • Бутон за стартиране, вграден в арматурното табло
 • Подобрена климатична система
 • Дистанционно централно заключване

В интериора класическият стил на Jaguar е съчетан с удобството на съвремието. Кожените седалки са ръчно тапицирани в цвят Pimento Red с черни декоративни релефни линии и щамповани подглавници, докато черни, ръчно изработени мокетни стелки и облицовка на тавана от алкантара довършват тапицерията. Арматурното табло съдържа фурнири Sycamore в цвят Dark Grey  – предпочитаният от Нико материал за любимите му малки барабани.

Допълнителните препратки към изкуството на собственика включват въртящи се бутони от машинно обработен алуминий на арматурното табло – вдъхновени от копчетата за управление на усилвателите за китари, създадени от добрия приятел на Нико Джим Маршал, и педали, заимствани от комплект барабани, с хромирано и черно покритие. Специално изработеният спортен волан с три спици съдържа уникалния талисман на Макбрейн – „Eddie Growler“, видян за първи път на неговия специално поръчан Jaguar XKR-S от 2013 г.

Специално „меко“ насочващо осветление осветява промененото арматурно табло, върху което свръхмодерен сензорен екран Alpine управлява 1 100-ватовата аудиосистема, захранваща високоговорителите от предпочитаната от барабаниста аудиоинсталация на Jaguar XF от моделна година 2012. Включвайки редица възстановени части от оригиналния XJ6 на Макбрейн, 4,2-литровият редови 6-цилиндров двигател съдържа три 2-камерни карбуратора SU от E-type. Машинно обработен четворен ауспух завършва специално проектираната изпускателна система.

Запазени компоненти от първия XJ6 на Нико, прекарал много години в околностите на дома на бас китариста на „Айрън Мейдън“ Стив Харис след преместването на Нико в САЩ, също присъстват на други места в конструкцията: от емблематичния талисман на предния капак – скачащ ягуар, който първи привлякъл Нико да купи автомобила, до оригиналните ключове за запалване от 1984 г.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин