Jaguar във Формула Е (ВИДЕО)

За път от 2004 г. насам Jaguar oбяви заводска програма за моторспорт: от 2016 г. британците ще се включат във Формула Е

1512
2015

Във Формула Е следващата година ще бъде интересно: именно сериите с електрически болиди бяха избрани от Jaguar за завръщане в моторспорта. Всъщност болидът ще бъде първият изцяло електрически автомобил, който Jaguar Land Rover (JLR) ще произведе. Това е и първата заводска програма на марката от края на 2004 г., когато англичаните приключиха участието си във Формула 1. „Котката“ ще заеме мястото на отбора Трули, който се оттегля заради проблеми с техниката. Хората от Острова няма да наследят инфрастуктурата на стария тим, по-вероятно ще използват шасита Dallara и ще разработят собствен двигател.

Както при С-Х75: партньорство с Williams

За оперативната дейност ще помагат от Williams Advanced Engineering – доставчика на батерии във Формула Е. „Планът за техническото развитие на Формула Е обхваща много области, които са свързани и с живота извън спорта“, обяснява Ник Роджърс, главен инженер на JLR, обосновавайки новото предизвикателство. Според Роджърс съвместният опит на Jaguar с Williams при разработката на хибридния „спортист“ С-Х75 ще бъде изключително полезен при разработката на двигателя, трансмисията и охладителната система.

„Ние сме въодушевени от С-Х75. Формула Е беше следващата логична стъпка. Използваните там батерии и моторът са фундаментални за техническото ни развитие“, убеден е главният инженер. Завръщането в моторспорта е добре премислено и планирано от дълго време. Jaguar разполага с богата история по пистите в цял свят – тази марка е една от най-успешните в „24 часа на Льо Ман“, където е била на върха цели седем пъти.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин